in

Какво стои зад замърсяването на варненския плаж?

След извършени обстойни проверки, по данни на Басейнова дирекция са установени сериозни потенциални замърсители по българското черноморие.

В зоните с води за къпане на Дуранкулак, Крапец, Балчик, местност Иканталъка, Плаж Аспарухово-Варна, Голям плаж в к.к. „Св.Св. Константин и Елена“ във Варна и „к.к.Шкорпиловци”, не отговорят на изискванията на чл. 13 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, поради липса на необходимата техническа инфраструктура за отвеждане и пречистване на отпадъчни води.

Уведомени са областните управители на Добрич и Варна за предприемане на действия по компетентност.

Проверките са установили също, че пречиствателните станции на „Златни пясъци”, Албена, Кранево, Камчия, Шабла, Китен, Приморско, „Елените” и Лозенец работят без изградено третично пречистване за отстраняване на биогенните елементи.

През летния сезон са постъпили сигнали за замърсяване на плажната ивица по цялото черноморско крайбрежие от нефтопродукти. При проверки са открити мазутни частици по цялата плажна ивица в районите на к.к. ,,Златни пясъци“, Обзор, Поморие, Равда-Несебър и на „Каваци“ при Созопол.

Не са установени брегови източници на замърсяване.

„Морска администрация” Бургас по сателитни снимки е констатирала предполагаемия нарушител, изхвърлил от трюмовете си отпадъчни води, съдържащи мазут, масла и горива.

Замърсяването е на 81 морски мили източно от нос Емине. „Морска администрация” е предприела действия за доказване на нарушението и налагане на санкции на извършителя.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов