in

В близко бъдеще ще летим с лични дронове (ВИДЕО)

Обикновените летящи дронове могат да бъдат дразнещи, защото нарушават личното ни пространство.Но как ви се струва идеята да можете да се качите в дрона си и да литнете до супермаркета?

Швейцарска компания за пътнически дронове обещава, че точно това ще се случва скоро с помощта на нейните двуместни летателни апарати. Дронът ще може да лети без пътниците му да правят нищо друго, освен да го управляват чрез тъч скрийн.

В прессъобщението на компанията се казва:

Малко по-голям от малка кола, пътническият дрон има потенциала да промени традиционните начини за пътувания на къси разстояния. Той има лесен за управление тъч скрийн. Пътниците просто си избират крайна цел, сядат и се отпускат, докато дронът лети със скорост до 80 км/ч, избягвайки задръстванията по пътищата.“

Дронът има и ръчно управление. Използва 16 електрически двигателя и може да излита и да се приземява вертикално. Друг интересен факт – в него няма нито една жица, изграден е изцяло с оптични влакна. Бъдещето вече е тук.

Да живеем в това бъдеще няма да е много евтино. Очаква се пътническият дрон да струва между 150 и 200 000 долара.

Тестовите полети с хора се проведоха през август, но говорител на компанията не се ангажира със заявяване на срок, в който пътническите дронове ще бъдат пуснати на пазара. Най-голямата пречка представлява издаването на разрешително за ползване в редица държави. „Надяваме се до края на 2018 да имаме разрешителни за САЩ, Европа и още няколко основни пазара.“, казва той.

Пътническият дрон има и конкуренция: в Дубай започнаха тестове на дрон-такси. Изследователи от Бостънския технически университет работят над дронове с колела, тип „летящи коли“, а компании като Kitty Hawk и Daimler също инвестират в новата технология.

Източник: cnet.com

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/