in

Резистентността към антибиотици може да убие 10 милиона до 2050-та. Компания създаде революционно лекарство-заместител

Най-добрата ни защита срещу животозастрашаващите болести се обръща срещу нас. Очаква се антибиотиците, на които от десетилетия разчитаме в борбата със смъртоносни и заразни инфекции, да убият 10 милиона души до 2050 година.

След години злоупотреба при хора и животни, лекари, които ги предписват като бонбони и фермери, които ги добавят в животинската храна, антибиотиците буквално спряха да ни действат. През януари жена почина след инфекция, на която не подействаха 26 вида антибиотици. Бактериите ни надхитриха и сега са по-силни от всякога.

Проблемът обаче не се изчерпва с това.

Освен че се появяват все по-устойчиви на антибиотици инфекции, антибиотиците не са полезни за телата ни. Те атакуват безразборно, унищожавайки полезните чревни бактерии заедно с вредните, които ни разболяват.

Добро решение би било антибиотикът да се цели само в бактерията, причиняваща инфекцията, вместо да унищожава цялата ни чревна флора и да допринася за нарастващата резистентност към антибиотици.

Върху това работи нова компания, наречена Eligo Bioscience. Във вторник компанията получи 20 милиона долара финансиране плюс 2 милиона награден фонд от Worldwide Innovation Challenge.

В момента имаме или антибиотици, които са като оръжия за масово поразяване и избиват всичко, или пробиотици, които вкарват полезни бактерии, но лекуват симтомите, а не причината.“ , казва основателят на компанията Хавиер Дюпорте пред Business Insider.

Компанията Eligo Bioscience иска да създаде т.нар. „елигобиотици“ – умни лекарства, които влизат в организма и унищожават само вредните бактерии, а запазват полезната микрофлора в червата ни.

Лекарствата до момента са тествани само върху мишки и работят чрез нова прецизна форма на генно редактиране, наречена CRISPR. Умните лекарства няма да правят генетични промени, а ще използват CRISPR, за да унищожават избирателно само вредните бактерии.

Използваме миниатюрни наноботи, програмирани да сканират ДНК-то ви и да търсят и унищожават бактерии с определени характеристики.“, казва Дюпорте.
След като ботовете намерят части от генетичен материал, чиито код отговаря на кода на вредна бактерия, те активират микроскопични генетични ножички, които правят разрез в генетичния код на бактерията и по този начин я убиват.

„Като цяло, те нарушават функционирането на резистентната на антибиотици бактерия и тя не може да действа“, казва Дюпорте.

Ако бъдещите опити върху мишки, засега насрочени за 2020, са успешни, лекарството ще може да се приема под форма на хапчета.

Малко е футуристично, но възнамеряваме да създадем лекарство, което ежедневно да прочиства човешкия микробиом. Това е абсолютно персонализирана медицина.“

Източник: Business Insider

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/