in ,

Наш лекар направи сложна мозъчна операция през вена на крака

Кадър: Bulgaria ON AIR

Кадър: Bulgaria ON AIR

Уникална мозъчна операция на 10-годишно момиченце беше извършена в столичната болница „Св. Иван Рилски“.

Екипът начело с д-р Станимир Сираков не отварят черепа, а достигат до мозъка през вена на крака.

През достъп от крака се стига в съдовото кръвообращение на мозъка, за да се извърши лечението. Идеята е да се прекъснат всички тези вредни, ненормални връзки една по една. Без да се увреди нормалното кръвообращение на мозъка, за да бъде функционален индивидът“, обясни д-р Станимир Сираков.

Операцията у нас струва около 30 000 лв., защото се плащат само скъпите консумативи, а във Франция цената е над 100 000 евро, като всеки ден престой в реанимация струва над 750 евро.

Това, което вече извършваме и в България, да кажем с доста добра успеваемост, спестява скъпото лечение, което до момента заплащаше Фондът за лечение на деца“, обяснява лекарят.

Подобни процедури са алтернатива на класическата хирургия. Работим под рентгенов контрол, който в по-голямата част от света се извършва от интернационални рентгенолози. Чрез този метод се осъществява лечението на мозъчни аневризми, част от някои мозъчни тумори и исхемичен мозъчен инсулт в остра фаза„, посочи Сираков.

Той прилага съвременния метод от около 3 години, но за първи път извършва толкова сложна операция.

Лекарският ни екип се е обучавал за тези процедури в чужбина, а сега ги въвеждаме и у нас, за да може българският пациент да има достъп до тях. Освен при 10-годишното детенце, успяхме да извършим същата операция и при 40-годишен мъж. А това се оцени на световно ниво. Получихме поздравления от едни от най-големите имена в лекарската сфера„, допълни д-р Сираков.

Преди около 2 години 10-годишната Станимира припада в класната стая. Диагнозата, която поставят лекарите, е хидроцефалия. След успешна, по думите на майката, операция проблемите на детето продължават. Лекарите поставят нова диагноза – кръвоснабдяването в мозъка на Станимира е нарушено. По това време болестта не се лекува у нас. Станимира е изпратена за операция във Франция с финансиране от Фонда за лечение на деца.

Върнахме се в доста добро състояние, но за съжаление отново се появи болестта и се стигна пак до самото начало“, разказа майката Анета Чолакова.

Към момента Станимира се възстановява, започнала е да говори и да движи ръцете и краката си.

Д-р Сираков е номиниран за третото издание на годишните награди National Medical Awards, което ще се проведе на 10 октомври.

Медицинските „Оскари“ ще бъдат присъдени за значими постижения на български лекари и екипи, а основната цел на призовете е да подпомогне популяризирането и отличаването на добрите практики в медицината, както и успехите на българските медици у нас и по света.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов