in ,

Шуменец е горд собственик на праскова, която отглежда на 9-ия етаж (Снимки)

Снимка: Дарик

Прасковите обичат топлината и слънцето и както всички дървета – виреят на земята.

Една праскова в Шумен обаче спокойно си расте на 9-ия етаж. Дръвчето е посадено преди 15 години от Иван Кремов, пише „Дарик“.

Блокът, в който мъжът живее на ул. „Цар Освободител“, има специално предназначени корита на терасите, в които да се садят цветя. Иван Кремов обаче решил, че може да се засее и нещо по-сладко.

„Бяхме на пазара със съпругата ми и видях, че продават дръвчета. Жена ми малко се опъна „Хайде сега, и дърво ще ми сади на терасата“. Но аз взех нектарина и обикновена праскова„, обяснява как спонтанно му дошла идеята мъжът.

Снимка: Дарик

За да подготви подходящите условия за залесяването, се наложило да качи 100-тина кофи с пръст и да ги изсипе в циментовото корито. Засадил дръвчетата, но обикновената праскова не се хванала. Нектарината обаче не само се хванала, но и пораснала.

Беше като експеримент. Не съм си мислел, че ще издържи толкова време, казва Иван и отбелязва, че освен на високо, дървото е на северозападната страна на блока, където е доста ветровито.

Собственикът на най-високата праскова в Шумен полага и грижи за нея.
Прасковата вече 15 години ражда плодове на балкона на 9-ия етаж

Снимка: Дарик

Една година имаше болест – къдравост по прасковите, и оттогава през есента и пролетта я пръскам с бордолезов разтвор, казва той и отбелязва, че напролет й прави подрязване, защото иначе ще стане много голяма.

Освен екзотиката, която внася, дървото дава и плод. През август го берем, защото вкъщи обичаме по-твърди праскови, казва Иван. Той раздава и на съседите, които често се интересуват как е дървото.

Освен дръвчето на балкона на мъжа има и малка градинка. Люти чушки, джоджен, магданоз, босилек, копър си гледаме и си ги ползваме за готвене, казва Иван. Лятото следобед дървото пази сянка и е много приятно да седнеш не под асмата, а под прасковата, шегува се той.

Снимка: Дарик

Мъжът признава и за друг експеримент от селскостопанско естество, който е провел на терасата си. Понеже има много гълъби, реших да проверя дали могат да измътят кокоши яйца, както се говори. И излюпиха, разказва Иван.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов