in

3 донорски ситуации във Варна от началото на годината

Снимката е илюстративна

Три донорски ситуации е имало във Варна от началото на годината, каза за Радио Варна проф. Вилиан Платиканов, национален координатор по донорство и трансплантации.

В момента листата на чакащите в страната е над 1 100 души, а средният отказ от дарителство на органи около 30 на сто, съобщават от „Бнр“.

Тази седмица в целия ЕС се отбелязва европейската седмица на донорството под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целия свят“.

Проф. Платиканов коментира откъде тръгва осъзнаването, че в тежка ситуация можеш да дариш органите на роднините си на някой друг:

„Трудно ми е да кажа от къде тръгва, само знам, че трябва непрекъснато да върви. Тази тема трябва да се коментира непрекъснато, разбира се, не натрапчиво, не досадно. Непрекъснато трябва да има припомняне за това, че ние сме тленни и че сме временно тук. И независимо от нашата смърт, бихме могли да подпомогнем някой друг. За мен, обаче, желанието да подпомогнеш някой, да му помогнеш в тежък момент е въпрос на възпитание и на семеен дух. Ако обществото ни е настроено за агресия и омраза към ближния си, естествено, че дарителството няма да върви и обратно.“

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов