in

Дробовете на момиче колабираха след пищене на концерт

16-годишно момиче от Тексас се озовало в спешното отделение на болница с трудности в дишането, но без болка в гърдите или други видими проблеми. Лекарите научили, че предишната нощ момичето крещяло силно на концерт на One Direction, което довело до диагнозата.

Пациентката нямала предишни проблеми с белите дробове, нито кашлица или възпалено гърло. Освен затрудненията в дишането, не били установени други оплаквания.

Но при прегледа бил открит неочакван симптом – лекарите чували щракащ звук под кожата, когато натискали зоната в основата на врата ѝ. Този симптом показва, че въздухът навлиза под кожата. При натиск мехурчетата въздух се пукат, което причинява звука.

Рентгенът потвърдил, че въздухът влиза на неправилни места в тялото. Освен това двата бели дроба били колабирали в умерена степен, което се случва, когато въздухът попадне между гръдния кош и белите дробове.

Както лекарите обяснили, това са три отделни диагнози . Комбинацията им тепърва ще се описва в медицинската литература.

Умереният колапс на белите дробове обикновено не изисква специално лечение, освен наблюдение в болница и допълнителен кислород. Момичето се възстановило съвсем скоро.

Има регистриран само още един такъв случай, когато е установено, че въздух е влязъл във врата на пациент и това се е случило по време на пеене. Колапс на белите дробове се наблюдава и при гмуркане и вдигане на тежести , а в този случай – при пищене на концерт.

Източник: Science Alert

Превод и редакция: „Нова Варна“

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/