in

Измерват костната плътност в кампания за остеопорозата във Варна

От 20-ти октомври до края на месеца всички, записали час за изследване на костната плътност, ще ползват 50 % отстъпка от изследването на цяло тяло.

Със създаването си преди близо 3 години, Центърът по остеопороза и остеометрия пое социален ангажимент за мониторинг и насочване на вниманието към проблемите на пациентите с остеопороза и техните близки.

В изпълнение на тази цел, ние организирахме редица успешни социални кампании, сред които: „Месец на костното здраве“ и „С грижа за дамите“.

Бяха обхванати над 4 500 пациента, а кампаниите се превърнаха в регулярни инициативи. Благодарение на преференциалните условия, все повече дами, навършили 40 години, осъществяват регулярни профилактични прегледи.

Предстои третото, поредно издание на кампанията ни, посветена на 20 октомври – Световния ден за борба с остеопорозата.

Изследването показва костната плътност на всички кости в тялото, а освен това дава информация за боди-мас индекса и степента на затлъстяване. Центърът по остеопороза притежава единствения в Североизточна България ДЕКСА-скенер, който може да прави такова изследване.

Остеопорозата рядко влиза във фокуса на общественото внимание, макар да е определна от Световната Здравна Организация като третото най-масово и социално значимо заболяване на планетата. Наречена е „тихият крадец“, тъй като протича скрито, без каквото и да било симптоматика.

Остеопороза е свързана с намаляване плътността на костите, в резултата на което те стават крехки и чупливи. Последствията са чести фрактури, които могат да бъдат и много сериозни. Веднъж възникнало, това състояние променя целия живот на пациента и отнема неговата свобода и спокойствие.

Според статистика на СЗО, половината от жените и една пета от мъжете над 50 годишна възраст претърпяват фрактури, в следствие на остеопороза. Тази статистика, за съжаление се потвърждава и у нас.

От статистическите данни, събрани от Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна става ясно, че при повече от 2/3 от жените на възраст над 40 години се наблюдава намаляване на костната плътност в някаква степен, а 30 % от тях са с клинично изразено заболяване и се нуждаят от медикаментозно лечение.

Нещо повече – възрастовата граница, след която се отчита начало на заболеваемостта, е едва 40 години. Това е съществена група от икономически и социално активни хора, при които могат да се вземат навременни мерки за запазване качеството им на живот.

Както при повечето болести, така и при остеопорозата най-важна е профилактиката. Редовните профилактични изследвания могат да помогнат за предотвратяване на заболяването и неговите опасни последици.

Ранното откриване на заболяването, когато е още на етап намалена костна плътност – т. н. „остеопения“, позволява навременно започване на лечението и съхраняване на пълноценния начин на живот.

Фейсбук страница на центъра

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов