Категории: Варна

Измерват костната плътност в кампания за остеопорозата във Варна

Реклама

От 20-ти октомври до края на месеца всички, записали час за изследване на костната плътност, ще ползват 50 % отстъпка от изследването на цяло тяло.

Със създаването си преди близо 3 години, Центърът по остеопороза и остеометрия пое социален ангажимент за мониторинг и насочване на вниманието към проблемите на пациентите с остеопороза и техните близки.

В изпълнение на тази цел, ние организирахме редица успешни социални кампании, сред които: „Месец на костното здраве“ и „С грижа за дамите“.

Бяха обхванати над 4 500 пациента, а кампаниите се превърнаха в регулярни инициативи. Благодарение на преференциалните условия, все повече дами, навършили 40 години, осъществяват регулярни профилактични прегледи.

Предстои третото, поредно издание на кампанията ни, посветена на 20 октомври – Световния ден за борба с остеопорозата.

Изследването показва костната плътност на всички кости в тялото, а освен това дава информация за боди-мас индекса и степента на затлъстяване. Центърът по остеопороза притежава единствения в Североизточна България ДЕКСА-скенер, който може да прави такова изследване.

Остеопорозата рядко влиза във фокуса на общественото внимание, макар да е определна от Световната Здравна Организация като третото най-масово и социално значимо заболяване на планетата. Наречена е „тихият крадец“, тъй като протича скрито, без каквото и да било симптоматика.

Остеопороза е свързана с намаляване плътността на костите, в резултата на което те стават крехки и чупливи. Последствията са чести фрактури, които могат да бъдат и много сериозни. Веднъж възникнало, това състояние променя целия живот на пациента и отнема неговата свобода и спокойствие.

Според статистика на СЗО, половината от жените и една пета от мъжете над 50 годишна възраст претърпяват фрактури, в следствие на остеопороза. Тази статистика, за съжаление се потвърждава и у нас.

От статистическите данни, събрани от Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна става ясно, че при повече от 2/3 от жените на възраст над 40 години се наблюдава намаляване на костната плътност в някаква степен, а 30 % от тях са с клинично изразено заболяване и се нуждаят от медикаментозно лечение.

Нещо повече – възрастовата граница, след която се отчита начало на заболеваемостта, е едва 40 години. Това е съществена група от икономически и социално активни хора, при които могат да се вземат навременни мерки за запазване качеството им на живот.

Както при повечето болести, така и при остеопорозата най-важна е профилактиката. Редовните профилактични изследвания могат да помогнат за предотвратяване на заболяването и неговите опасни последици.

Ранното откриване на заболяването, когато е още на етап намалена костна плътност – т. н. „остеопения“, позволява навременно започване на лечението и съхраняване на пълноценния начин на живот.

Фейсбук страница на центъра

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

В навечерието сме на Велики понеделник. Какво трябва да направим утре

Утре е Велики понеделник. Вярва се, че на този ден Иисус Христос влиза в Йерусалимския…

преди 8 часа

Воден ад: Пълна лодка с мигранти потъна край гръцки остров

Стана ясно, че гръцката брегова охрана е открила тяло на мъж, за когото се предполага,…

преди 8 часа

Моторист загина в тежка катастрофа

Стана ясно, че мотоциклетист е загинал на ул. "Оборище" в Лясковец. Произшествието е станало около…

преди 8 часа

Защо папата влиза в затвор във Венеция

Стана ясно, че папа Франциск замина днес със самолет за Венеция на първото си пътуване…

преди 10 часа

Колко струва агнешкото дни преди Великден

Стана ясно, че от 17 лв. до 28 лв./кг. струва агнешкото за Великден на най-стария…

преди 10 часа

Димитър Главчев се отказва от новата си заплата

Стана ясно, че Димитър Главчев няма да получава заплата като министър на външните работи. Той зае…

преди 10 часа