in

Юнкер: Ако позволим на Каталуния да се отдели, други ще направят същото

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази притеснения относно каталунската криза, посочвайки, че отцепването ще доведе до подобни случаи в цяла Европа, пише испанското издание El Pais, цитирани от Канал3.

„Ако позволим на Каталуния да се отдели, други ще направят същото“, заяви Юнкер по време на реч в люксембургски университет. „Не искам това. Не би ми харесвало след 15 години ЕС да се състои от 98 държави“, добави той.

„Положението е сравнително сложно с 28 държави, а с 98 просто няма да е възможно“, добави той, илюстрирайки думите си с факта, че едва 5-6 държави в Европа нямат териториални спорове в границите си.

Същевременно Юнкер посочи, че каталунската криза остава вътрешен въпрос за Испания, но същевременно добави, че настоява правителството на Испания да излезе от задънената улица. Той добави, че европейските институции биха действали като посредник в кризата единствено в случай, при който испанският министър-председател Мариано Рахой сам пожелае това.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов