in ,

Преобразяват Делфинариума във Варна до неузнаваемост, ще бъде без конкуренция на Балканите (Снимка)

Дългоочакван ремонт за варненския делфинариум. Очаква се да бъде преобразен до неузнаваемост и да няма равен на Балканите.

В режим на преобразяване и модернизиране в годината на Христовата си възраст влиза любимият на поколения българи и туристи, избрали страната ни за ваканцията си: Делфинариум в черноморската столица Варна, съобщава 24часа.

От „Варна Делфинариум“ очакват най-късно до края на ноември да получат от Община Варна виза за проектиране, за да стартират операция „преобразяване“.

Подробният устройствен план за разширението е издаден. Общественото обсъждане е реализирано. Финансирането е осигурено. Необходимият терен за разширяването е наличен. Пред проектните проучвания са изпълнени. Веднага след излизането на визата започва същинското проектиране, за да стартират възможно най-скоро и строителните дейности.

След края им любимците на публиката Кимбо. Доли, Бимбо, Йоана и Попи ще разполагат с условия за живот, максимално близки до естествената си среда, а варненският Делфинариум от голяма зала със стъклен покрив и басейн ще се превърне в модерен комплекс с втори басейн, родилна зона. медицинска лаборатория, здравен кабинет манипулационна и административен сектор.

„Ремонтът е неотложен и жизненоважен за нашите артисти делфините“, признава управителят на менажиращата фирма Васил Василев.

Съществуващата сграда на Делфинариума тази година става на 33. Изградена е през 1984 г. по проект на арх. Симеон Саралиев. В тогавашните времена фасадната конструкция от стъкло и метал е революционна и без аналог както в страната, така и в региона. Подобно на операта в Си дни сградата е модерна и днес.

Всички ремонти, възможни в присъствието на делфините, са извършени. Заради свръхчувствителността им към звуците обаче сериозни строителни работи не се правят, преди умните бозайници да бъдат изведени – в басейн с морска вода, отговаряща на всички изисквания като състав и температура.

„Въпреки наличните условия и подготовката за разширяване осигуряваме първокласна грижа за нашите артисти и твърдя, че програмата им е без конкуренция на Балканите“, категоричен е управителят.

Цената на този резултат е висока, особено в условията, в които се отглеждат и обгрижват делфините. Петимата артисти са обект на грижи, сравними с най-елитните спортисти и първокласни филмови звезди в света.

Най-напред ще бъде изграден новият басейн. Той ще бъде различен от сегашния, тъй като дълбочината му ще се достига като в морето, постепенно от нула до 6 метра, за да могат и хора да влизат с делфините плавно и безопасно.

Съоръжението, освен че ще приеме делфините, за да бъде извършен ремонтът на действащия басейн, ще даде възможност в него да влизат и деца, чието здравословно състояние се повлиява добре от физически контакт с делфините.

Добавянето на новите 540 квадрата – открита и закрита част към съществуващия Делфинариум ще осигури възможност и на повече любители на плуването с делфини, което в последния сезон се утвърди като тотален хит във Варна.

Невероятното преживяване с Кимбо, Доли, Бимбо, Йоана и Попи вече е любимо на малки и големи. Все по-често то е подарък и неповторима емоция както за рожденици, така и за новобрачни двойки.

Снимка: 24часа

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов