in

Убиха терорист от ИД, включен в американския списък с най-издирваните терористи

Снимка: Ройтерс

Снимка: Ройтерс

Убиха ислямски водач включен в американския списък с най-издирваните терористи.

Иснилон Хапилон е убит днес в сраженията за отвоюване на обсадения град Марави в Южните Филипини. Това съобщи филипинското министерство на отбраната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Анализаторите представят 51-годишния радикален лидер като емира на „Ислямска държава“ в Югоизточна Азия. където групировката се стреми да изгради халифат на фона на военните си поражения в Ирак и Сирия.

Хапилон е убит заедно със своя съюзник Омар Мауте, също оглавявал заедно с брат си групировка, врекла се във вярност на ИД.

Става дума за неуспял опит на властите да заловят жив Хапилон, след като Вашингтон обяви награда от 5 милиона долара за информация, която би довела до ареста му. САЩ го представиха като лидер на терористичната ислямистка групировка Абу Саяф.

Телата на двамата ще бъдат изследвани чрез анализ на ДНК с оглед възнагражденията, предложени от правителствата на Филипините и на САЩ, съобщи министърът на отбраната Делфин Лорензана.

Бойните действия в района на Марави ще бъдат спрени „до ден или два“, заяви той. Джихадистите бяха хвърлили в хаос този най-голям мюсюлмански град в католическата филипинска държава, напомня АФП.

По време на боевете в района бяха ликвидирани над 820 бойци от ислямистките групировки Абу Саяф и Мауте. Армията и полицията дадоха 162 жертви, загинаха също 47 мирни жители, посочи министър Лорензана.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов