in

11 изненадващи факта за планетата Земя

Мислим, че знаем всичко за планетата, на която живеем, но не е точно така. Учените откриха доста за Вселената, но продължават да правят открития, свързани със собствената ни планета.

1. Връх Еверест не е най-високият в света
Хавайският вулканичен връх Мауна Кеа е с височина 4205 метра над морското равнище. Но по-голямата част от вулкана е под водата. Ако се мери от основата, Мауна Кеа е с височина 10 203 метра, което е с 1355 метра повече от връх Еверест.

2. Земната атмосфера има точни граници
Линията Карман е международно приета линия на височина 100 км над морското равнище. Въпреки че земната атмосфера свършва много по-нависоко, тази линия е призната от Световната федерация за въздушни спортове като граница между атмосферата и космоса.

3. Най-сухото място на Земята се намира на Антарктика
По принцип се смята, че най-сухото място на Земята е пустинята Атакама в Чили, където не е валяло от хиляди години. Но в долината Макмърдо на Антарктика не е валяло от 2 милиона години. Ветровете там могат да достигнат скорост от 320 км/ч.

4. Сладката вода е само 3% от водата на Земята
Океаните и моретата съдържат 97% от водата на Земята, но са пълни със солена вода, която не става за пиене. Останалите 3% от водата се съдържат в ледниците (70%) и в езерото Байкал (20%).

5. Най-старият храм на Земята е на 12 000 години


Гьобекли Тепе, най-старият известен храм на Земята, се намира в южна Турция. Според знаците, изсечени по каменните му стълбовете, преди 11 000 години комета е ударила Земята и е причинила рязък спад в температурите на планетата.

6. Някога Луната е била част от Земята
Шведски учени предполагат, че преди около 4,36 милиарда години планетата Земя се е сблъскала с хипотетичния планетарен обект Тея, което е довело до образуването на единствения естествен спътник на Земята- Луната.

7. След 250 милиона години континентите отново ще се слеят
Знаем, че Пангея, огромният континент, който е съществувал преди 335-175 милиона години, се е разцепил на два отделни континента и са се оформили Лавразия и Гондвана. По-късно те са се разделили на сегашните седем континента. Но според учените континентите отново ще се слеят след 250-300 милиона години и ще образуват един единствен супер континент, който те наричат Пангея Ултима.

8. Едноклетъчни организми са причинили първото масово изтребление
Учените от Масачузетския технологичен институт имат теория, която обяснява масовото изтребление, унищожило почти 90% от живите организми на Земята. Бактерия на име Метанозарцина внезапно се разпространила в океаните преди 252 милиона години и станала причина за най- масовото унищожение на насекоми, известно на науката. Явлението дало и уникалната възможност на археозаврите да еволюират.

9. По-голямата част от планетата ни постоянно е в мрак
Както знаем, световният океан заема 71% от повърхността на планетата. Слънчева светлина прониква на не повече от 200 метра в морската вода, така че остналата част от водата е в постоянен мрак.

10. Съседни държави могат да имат 24 часа часова разлика помежду си
Въпреки че Американска Самоа е само на 2000 км от Лайн айлъндс, бивша част от Кирибати, времевата разлика между тях е 25 часа.

11. Нов континент от боклук


Парчетата боклук и части от изгубени от корабите товари се събират в морето. Допуска се, че някой ден боклукът на цялото човечество ще оформи остров, а може би дори нов континент. Най-голямото струпване на боклук в момента е в Тихия океан.

Източник: Brightside.me

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/