in

7 основателни причини да пропуснете фитнеса без да се чувствате виновни

Въпреки че редовният спорт несъмнено е полезен, се случва да се чудим дали не е по-добре да пропуснем тренировките за ден-два.

Спортният психолог Джим Уайт разказва, че има хора, които прекаляват със спорта. Според него прекалените тренировки или тренирането при определени обстоятелства могат да доведат до болки в мускулите и други проблеми.

За да избегнем това, треньорът Мириам Фрайд ни съветва да се вслушваме в тялото си и да знаем кога е добре да пропуснем тренировка. Има доста ситуации, когато не е нужно да се чувстваме виновни, че сме пропуснали ходене във фитнеса.

1. По лекарско предписание
Изглежда очевидно, но Фрайд споделя, че често вижда хора, които пренебрегват тези съвети. Вместо да игнорирате това, което ви е казал лекарят, използвайте времето да работите върху други мускулни групи. „Четете книга, занимавайте се с хобито си, прекарайте време с близките си. В такива моменти се налага да изчакате, но наистина е важно да го направите“, казва Фрайд.

2. Когато сте пили
Ако предната вечер сте пийнали 1-2 питиета в повече, по-добре е да пропуснете тренировка. В противен случай ще се чувствате дехидратирани и е по-вероятно да се нараните докато тренирате.

3. Когато имате мускулна треска
Според Уайт са нужни между 3 и 5 дни, за да се възстановим от мускулната треска, от която страдат всички начинаещи спортисти. „Ако сега започвате или известно време не сте тренирали, мускулната треска може да ви държи доста дълго.“, казва Уайт. Разликата между нормална мускулна болка и мускулна треска е в усещането. Мускулната треска се проявява 12 до 24 часа след спортуване, докато нормалната мускулна болка се усеща по време на самото натоварване. Ако имате мускулна треска няколко дни след спортуване, трябва да си починете поне за ден. Препоръчителни са леките разходки и стречингът.

Почивката е също толкова важна, колкото и натоварването, така че не допускайте претоварването да попречи на добрата ви форма. Ако не можете да изкачите стълбите или да си сложите качулката без да ви боли, значи е време да дадете почивка на мускулите си.“

4. Когато се разболявате
Ако не се чувствате добре, не се колебайте да пропуснете тренировка за сметка на спане и почивка. „Спортът натоварва и ако усещате, че се разболявате, интензивната тренировка ще влоши нещата.“, казва Фрайд. Но леки упражнение имат положителен ефект при настинки.Ако имате температура, отпуснати сте или ви боли корем, трябва да си останете вкъщи и да се лекувате.

5. Когато има вероятност да сте контузени
Има разлика между мускулна треска и контузия. „Мускулната треска не е остра пробождаща болка, не е и онази болка, която се усеща от прищипан нерв“, казва Уайт. Ако изпитвате такъв тип болка, тренировката може да влоши нещата. „Повечето контузии минават след няколко дни почивка, но ако поемете риска да тренирате с контузия, може да влошите състоянието си и да се наложи да спрете тренировки за дълъг период. Което просто не си струва“.

6. Когато сте на почивка
Пропускането на тренировки докато си почивате не плажа не трябва да ви кара да се чувствате виновни. Всъщност проучванията показват, че по време на ваканция хората често отслабват заради понижените нива на стрес и храненето извън график. Фитнесът няма да ви избяга, но ваканционните изживявания ще приключат след няколко дни. Има и други начини да сте активни без да губите време от почивката си – ходене, плуване и танци.

7. Когато се чувствате демотивирани
Нормално е да има спадове в мотивацията ви за спортуване. Уайт препоръчва да си дадете време, за да обмислите нещата,когато това се случи. Да преосмислите целите си, програмата си и стрес факторите, които може би пречат на желанието ви за тренировки. Ако това не се случва често, е съвсем нормално да си дадете един ден почивка. Но ако демотивацията продължава, добре е да се консултирате с професионален личен треньор и да разработите план за действие.

Източник: Insider

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/