Нов вид наркотик на българския пазар – може да убива само с едно вдишване

Снимка: БТВ
Снимка: БТВ

Снимка: БТВ

Нов вид наркотик се е появил на българския пазар. Дрогата е изключително опасна и може да убива само с едно вдишване, предупреждават от наркоотдела на митниците, съобщава БТВ.

Опасното вещество се нарича фентанил и замества хероина.Фентанилът е смъртоносен опиат, който може да се инжектира, да се шмърка или да се пие като хапче.

„Ситуацията със свръхдозата при него е доста често явление, тъй като невинаги може да се прецени какво количество да се сложи”, каза Стефан Бакалов от Агенция „Митници”.

В медицината се използва като обезболяващо за онкоболни и действа 100 пъти по-силно от морфина.

„Той дори крие опасност при пипане, изключително опасен е за служители, които отварят кашони и пратки. Само вдишването му може да доведе до летален край, дори и в пратката да има 10 грама”, допълни Бакалов.

В САЩ от началото на годината досега фентанилът е взел няколко хиляди жертви. От митниците са засекли продажби и у нас. Най-масовата дрога у нас обаче остава марихуаната, а децата посягат към нея от шести клас.

Над един 1,4 тона са наркотиците, задържани от Агенция „Митници” от началото на годината до момента. Огромно е количеството на хероина – над 400 килограма.

400 ученици се включиха във флашмоб на летището и видяха как кучетата на наркоотдела откриват дрога и как се арестуват наркодилъри. Целта на всички тези демонстрации срещу дрогата е децата да са наясно с рисковете. До този момент през обученията на агенция митници са минали над 7000 ученици от цялата страна.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

БФС глоби Черно море

Снимка: Фейсбук

Този мъж никога няма да забрави какво му причиниха енергийните напитки (Снимки)