in

Китайската космическа лаборатория скоро ще падне на Земята, но никой не знае къде

В някакъв момент през следващите няколко месеца небесата ще се отворят и нещо ще падне оттам.

Тянгон 1, което в превод означава „Небесен дворец“, е първата космическа лаборатория на Китай, пусната в космоса през септември 2011 и използвана като модел за изграждане на постоянна космическа станция, която да се изпрати в космоса в бъдеще. Но шест години след пускането ѝ в орбита, 8,5- тонната лаборатория скоро ще приключи с мисията си и ще връхлети върху Земята, разбивайки се някъде на планетата.

През септември 2016 китайските власти потвърдиха, че са изгубили контрол върху космическата лаборатория и тя ще се разбие някъде на Земята през втората половина на 2017. През май Китай казаха пред ООН, че лабораторията ще навлезе в земната атмосфера между октомври 2017 и април 2018.

Очаква се по-голямата част от лабораторията да изгори по време на падането. Но астрофизикът Джонатан Макдауъл от Харвард сподели пред „Гардиън“, че отломки с тегло до 100 килограма вероятно ще преминат през атмосферата и ще паднат някъде на повърхността на Земята.

Къде точно ще падне апаратурата не е ясно. Дори леки промени в атмосферните условия биха могли да променят траекторията на падането и то да се случи на друг континент вместо на очаквания.

Тези неща не могат да се управляват. Вероятно няма да знаем къде ще падне лабораторията по-рано от 6-7 часа преди това да се случи. Това, че не знаем кога ще падне, означава, че не знаем и къде ще падне.“, казва Макдауъл.

Неконтролирани падания на космически апарати са се случвали и преди. Съветският Салют 7 се разби на Земята през 1991, а Скайлаб на НАСА падна в Западна Австралия през 1979.

Китай вече пусна Тянгон 2, втората си експериментална станция, през септември 2016. Целта на страната е да има постоянна космическа станция в орбита до 2020.
Пускането на Тянгон 1 имаше политическа символика и отбеляза важна стъпка от развитието на Китайската космическа програма. Тянгон 1 приключи дейността си през март, като „напълно изпълни историческата си мисия“, каза заместник директорът на Космическата програма на конференция. Лабораторията служеше за база за космически експерименти в продължение на 4 и половина години, две години повече от планираното. На нея беше и екипаж от трима души, включително първата жена-астронавт от Китай, Лиу Янг през 2012.

От март насам станцията пада, но напоследък тя ускори движението си и достигна по-плътните слоеве на земната атмосфера. Шансовете апаратът да причини авиационни или наземни проблеми са малки, казаха от Китай пред ООН и обещаха, че ще наблюдават непрекъснато падането на Тянгон 1.

Космическите апарати, които се контролират от Земята, при падане се насочват към зона, наречена Недостъпна океанска зона и известна още като „гробището на космическите кораби“, на около 3000 мили източно от Нова Зеландия и 2000 мили северно от Антарктика. Между 1971 и 2016 там са се приземили над 263 космически апарата.

Източник:The Washington Post

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/