in

КСНС не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган

Корупцията не може да бъде преборена само с превенция и имуществени мерки, заяви президентът Румен Радев след Консултативния съвет за национална сигурност.

Участниците в КСНС се обединиха около констатацията, че резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта са ниски заради несъвършенство в законодателството, в институционалната рамка и поради липсата на обособена структура с ясни правомощия и капацитет за ефективна борба с корупцията”, пише Nova.

Това заяви президентът Румен Радев след Консултативния съвет по национална сигурност на тема „Противодействието на корупцията по високите етажи на властта”.

Участниците в КСНС са се обединили около предложенията да бъдат приети промени в Наказателния кодекс и парламентът да приеме закон за противодействие на корупцията.

По думите на президента споровете продължават да са по въпроса кой трябва да назначава председателя на един бъдещ антикорупционен орган и кой да го контролира.

Съветът не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган. Необходим е независим антикорупционен орган. Корупцията не може да бъде преборена само с превенция и имуществени мерки.

Сега въпросът е в ръцете на българския парламент и предстои да видим колко техните решения ще отчетат постигнатото на днешното заседание и очакванията на хората“, заяви държавният глава.

Ето го и цялото изказване на президента Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност:

Днес проведохме Консултативен съвет за национална сигурност по приоритетна за обществото ни тема – противодействието на корупцията по високите етажи на властта“, предадоха от пресслужбата на Президента за Нова Варна.

Целта на настоящия съвет бе да търсим съгласие около принципи и решения за ефективна борба с корупцията.

Участниците се обединиха около констатацията, че резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта са ниски поради несъвършенства в законодателството, в институционалната рамка и поради липсата на обособена структура с ясни правомощия и капацитет за ефективна борба с корупцията.

Постигнато бе съгласие по основните насоки в работата на държавните институции за ефективно противодействие на корупцията сред лицата, заемащи или заемали висши публични длъжности, които да гарантират: първо, прилагане на комплексен подход, който наред с превенцията, да се фокусира и върху разкриването, разследването и реализирането на наказателна отговорност.

Второ, нормативна база, която да обхваща всички аспекти на превенцията, противодействието и борбата с корупцията.

Трето, ефективни институции и механизми, както за превенция и пресичане на корупционни практики, така и за своевременно разкриване и разследване на корупционни престъпления.

И, четвърто, независимост на органите за превенция и противодействие на корупцията от проверяваните и разследваните лица.

Членовете на КСНС се обединиха около следните предложения към изпълнителната и законодателната власт – първо, да приемат промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления, за да бъдат обхванати адекватно проявните форми на корупция, не само в публичния, но и в частния сектор. Второ, Народното събрание да разгледа и приема закон за противодействие на корупцията.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов