in

Варненска актриса е една сред наградените в тазгодишните Национални награди за актьорско майсторство „Любимец 13“

Варненска следа в тазгодишните Национални награди за актьорско майсторство „Любимец 13“

На 17 октомври-рождения ден на Апостол Карамитев, на тържествена церемония в едноименния театър в Димитровград за трети пореден път бяха връчени Националните награди за актьорско майсторство „Любимец 13“.

Сред петимата наградени е актрисата от варненския драматичен театър Даниела Викторова.

Наградените в залата на Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ – Димитровград актьори бяха следните:

С наградата „Любимец 13 – Другото лице на Актьора“:

Ралица Ковачева – Бежан
Актрисата започва като асистент на проф. Елисавета Сотирова. През 2008 г. защитава докторат на тема „Гласът като средство на драматичното”. Автор е на книгата „Тайният свят на човешкия глас”. В момента преподава сценична реч и правоговор в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” като асистент на проф. Иванка Бенчева.
Освен това Ралица Ковачева усилено се занимава с музика. Освен своите солови изяви, актрисата пее в групи („Mery Lu Band“ и „К2“), развива джаз и поп-проекти с различни музиканти.

Георги Вачев
Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност актьорско майсторство за драматичен театър, в класа на проф. Надежда Сейкова и става част от трупата на Пловдивския Драматичен Театър. Увлича се от фотография и получава първия си фотоапарат още на 8 годишна . През 2007 учи магистратура фотография в АМТИИ – Пловдив. Автор е на много изложби, представени у нас и в чужбина.
Обективът му улавя живота в по-нестандартния му план и вероятно затова колегите му актьори обожават да ги снима. Изложбата му „НЯМА ПЕНСИОНИРАНИ АКТЬОРИ“ е постижение във фотографското портретно изкуство

Руслан Мъйнов
Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Надежда Сейкова, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“. Талантът му е толкова ярък, че още със завършването си започва да се изявява на театралната, телевизионната и музикалната сцена и прави запомнящи се участия. Бързо се превръща в един от най-успешни актьори-комици в България.
Притежава изключителен теноров глас, който в комбинация с артистичния му талант е обещание за великолепно преживяване. Автор е на текстовете и музиката на много свои песни. Има няколко издадени албума. Носител на множество престижни награди.

Даниела Викторова
Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“ в класа на проф. Боньо Лунгов. След завършването си работи 3 години в Русенския драматичен театър, след което става част от трупата на ДТ „Стоян Бъчваров” – Варна.
Другото й творческо лице е поезията. Своите първи стъпки в словесното поприще прави още в тийнейджърските си години. Автор е на лиричните книги „Среднощен блус” и „Писма без подател”. Носител е на първа награда от конкурса за поезия „От заник слънце озарени”, Яворови дни – Поморие 2013.

Стефан Вълдобрев
Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ при проф. Крикор Азарян и доц. Тодор Колев.
В началото на 90-те се налага основно със своите песни, които се превръщат в хитове и го правят изключително популярен на българската музикална сцена, носейки му поредица от отличия.
В същото време той проявява траен интерес към театралната и филмова музика. Автор е на партитурите за над 70 спектакъла и 20 игрални и документални филма, които му спечелват признание и професионален престиж.
На церемонията по награждаването Стефан Вълдобрев изпълни „Тази песен не е за любов“ по негова музика и текст.

Иван Андонов – носител на Голямата награда „ЛЮБИМЕЦ 13 – ЛЕГЕНДА НА БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР И КИНО“ /посмъртно/

Един от най-даровитите ни творци. Артист от висока класа – освен актьор е и режисьор на игрални и анимационни филми. Рисува живопис, занимава се със сценография и приложна графика.

Отначало иска да учи в Художествената академия, но впоследствие следва и завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ при проф. Моис Бениеш. Има повече от 40 главни роли в театъра и около 60 в телевизията. Участвал е в повече от 40 български филма, два унгарски и два немски. Някои от филмите са с наши и международни отличия. Аниматор с 12 филма зад гърба си.
В игралното кино като режисьор е създал 20 късометражни и 19 пълнометражни филма. „Опасен чар“, „Дами канят“, „Адио Рио“, „Вчера“, „Вампири, таласъми“ завинаги ще останат в сърцата на поколения зрители и днес влизат в графата „златна българска класика”. .

Като художник Иван Андонов има повече от 30 самостоятелни изложби. Негови платна притежават Националната художествена галерия, Софийската и други градски галерии, както и на частни колекции у нас, в Италия, Германия, Англия, Норвегия, САЩ, Гърция, Турция, Франция, Швейцария, Мексико, Израел, Малта и др.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов