in

Жените в ЕС са с по-добро образование, но с по-ниски заплати

Снимка: mamaninja.bg

По случай Европейския ден на статистиката – 20 октомври, и откриването на
конференцията на високо равнище „Силата на статистиката“ в Брюксел, Белгия, НСИ представя новата дигитална публикация Животът на жените и мъжете в Европа – статистически портрет, която е достъпна за първи път на 24 езика.

Животът ни е изпълнен с различни важни събития, като тръгване на училище, напускане на дома на родителите и започване на работа, сключване на брак, отглеждане на деца, пенсиониране. Когато става дума за образование, заетост, кариера и доходи или грижи за децата, здравни, хранителни, културни, спортни и интернет навици, има големи различия както в начина на живот на жените и мъжете в една страна, така и между отделните държави в Европа.

Статистиката може да помогне за по-добро разбиране на разнообразието и
характеристиките на живота на европейците, като се подчертаят сходствата и различията между жените и мъжете. Това е целта на най-новата дигитална публикация Животът на жените и мъжете в Европа – статистически портрет, подготвена от Евростат – статистическата служба на Европейския съюз, в сътрудничество с националните статистически институти на държавите – членки на ЕС, и на страните от ЕАСТ (Европейска асоциация за свободна търговия).

Статистическата информация е представена по лесно разбираем начин чрез кратки
текстове, графики и интерактивни инструменти за визуализация. На читателите се предоставя и възможност да проверят знанията си, като отговорят на въпросите от теста.

Дигиталната публикация включва три раздела:

Живот, съзряване и остаряване.

Този раздел се фокусира върху демографското развитие и здравето, като
продължителността на живота, съжителството между двата пола или самооценката на здравето. Представени са интересни статистически данни за човешкия живот – например, че в ЕС жените напускат дома на родителите си средно две години по-рано от мъжете (съответно на 25 и 27 години), самотните майки са седем пъти повече от самотните бащи или че мъжете са по-склонни да възприемат здравето си като добро за разлика от жените.

Данните показват, че въпреки различията мъжете и жените в Европа са удовлетворени в еднаква степен от живота си.

Учене, работа, възнаграждение на труда

Разделът включва данни за образователното ниво, съвместяването на
професионалния и семейния живот, работата на пълен и непълен работен ден,
безработицата, разликата в заплащането при жените и мъжете и т.н. Обръща се
внимание не само на структурните различия, но и на неравенството между двата пола.

Интересно е, че по-голям дял от жените (33%) в сравнение с мъжете (29%) в ЕС са с
висше образование, а също и че колкото повече деца имат, толкова по-голяма е
разликата между коефициентите на заетост на жените и мъжете. Освен това жените
печелят с 16% по-малко от мъжете в ЕС, а сред ръководителите има два пъти по-малко жени отколкото мъже.

Хранене, пазаруване, сърфиране в интернет, общуване.

Този раздел е посветен на храненето и социалните навици, дейностите през
свободното време и онлайн заниманията, в т.ч. тютюнопушенето и консумацията на алкохол, индекса на телесна маса, посещенията на кино, участието в социалните мрежи и онлайн пазаруването. При разглеждането на данните за консумацията на алкохол, цигари, плодове и зеленчуци, както и за физическата активност, се наблюдават различия между двата пола, които обясняват отчасти защо повече мъже (57%) отколкото жени (44%) в ЕС са с наднормено тегло.

Също така ще откриете, че четенето на книги и посещенията на представления на живо са по-често срещани сред жените отколкото сред мъжете в ЕС. Последният подраздел разглежда грижите за децата, домакинската работа и готвенето, като например, че 79% от жените в ЕС готвят и/или домакинстват всеки ден в сравнение с 34% от мъжете.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов