in

Роми се нанасят нелегално в недовършена новопостроена сграда в центъра на Варна (Снимки)

Снимка: Darik

Снимка: Darik

Недовършена кооперация в центъра на Варна е населена с неизвестни лица, които са се самонастанили в 8-етажната сграда. За това алармират съседи на недостроения блок, който се намира на ъгъла на улиците „Козлодуй” и „Бачо Киро”, само на 300 метра от Катедралата.

Живущи в съседните кооперации коментират пред Дарик, че в сградата има поне 10 самонастанили се роми, като броят им на моменти достига 25 души. Млади са и добре облечени.

Сградата не е годна за обитаване, прозорци има само на няколко места, вътре няма ток и вода. На два места по етажите обаче бе забелязано пране.

Снимка: Darik

Необезопасената сграда създава реална опасност за преминаващите пешеходци и автомобили, а няколко пъти е имало и пожари, тъй като вътре е пален огън.

Заради проблема преди месец местната структура на НФСБ подава сигнал до кмета и зам.-кмета по сигурността. За проблема партийните активисти са били сигнализирани от притеснени жители на квартала.

Снимка: Darik

Общината трябва да изпълни своя ангажимент чрез Общинска полиция трябва да провери какви са тези самонастанили се лица там, дали имат документ за собственост и дали изобщо са български граждани или са извършили някакво самоуправство. Ние не можем да сме сигурни дали сред тези хора там няма и нелегални мигранти”, коментира Саркис Саркисян, председател на младежката структура на НФСБ във Варна.

Сигналът до Общината е подаден от Саркисян точно преди месец – на 17 септември. Все още няма получен официален отговор.

Наскоро по входовете на някои от съседните кооперации бе разлепена листовка, която предупреждава за зараждащо се ромско гето. „Ако не се вземат мерки, има вероятност цялата сграда да се насели с незаконно пребиваващи”, се отбелязва в текста. Автор не е посочен, но има покана за присъединяване към специално създадена за целта група във Фейсбук.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов