in

Варненци се вдигнаха на протест срещу добива на газ в Добруджанско (Снимка)

Снимка: bnr.bg

Снимка: bnr.bg

Пред РИОСВ-Варна се събраха протестиращи на митинг-протест срещу инвестиционни намерения за добива на газ в Добруджанско.

Протестиращите оповестиха искането си за незабавно прекратяване на обществените обсъждания за добив на природен газ в Добруджа и издаване на отрицателно решение за инвестиционно намерение на „Русгеоком БГ“, предава bnr.bg.

Междувременно от екоинспекцията разпросраниха късно снощи своя позиция по казуса, в която се казва, че „в РИОСВ-Варна е в ход процедура за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение „Разработване и усвояване на находище “Спасово:\ с площ 219 кв. км, в блок ‘Добрич’, включващо четири участъка: “Рогозина”, “Чернооково”, “Калина” и ‘‘Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич“, с възложител : “Русгеоком БГ” ЕАД.

Процедурата е започнала през април 2014 г. РИОСВ е дала ход на процедурата по обсъждане на доклада за ОВОС след като са получени положителни становища на БДДР-Плевен. БДЧР-Варна, и РЗИ-Добрич, и е установено, че докладът е изготвен в съответствие със заданието за ОВОС и нормативните изисквания.

За оценката на доклада и за начина на организиране и провехщане на общественото обсъждане са уведомени възложителя и кметовете на община Ген. Тошево и на селата: Кардам, Люляково, Писарово, Вичово, Преселенци, Горица, Василево. Калина, Средина, Балканци. Великово, Сираково, Сърнино, Александър Стамболийски, Спасово, Рогозина, Чернооково, Бежаново, общ. Ген. Тошево.

До документацията по ОВОС е осигурен 30-дневен обществен достъп в РИОСВ-Варна, община Ген. Тошево и кметствата на гореописаните села. Насрочени са девет срещи за обществено обсъждане на доклада в периода от 16 до 28 октомври 2017 г.

Снимка: varna24

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов