in

Птичи грип в добричко село, унищожават 11 000 птици

Огнище на инфлуенца тип А е установена в животновъден обект в село Стефаново, където ще бъдат унищожени всичките  11 000 птици. Това стана ясно след заседание на областната епизоотична комисия.

Във фермата се отглеждат патици. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Андонова увери, че са предприети всички необходими мерки. Достъпът в района на обекта е напълно забранен.

Областната епизоотична комисия реши да бъде поставен пост от служителите на полицията, който да ограничава достъпът до фермата. Определени са двете зони – 3-километрова и 10-километрова, в които се забранява търговията и превозването на птици и яйца за люпене.

Предупредени са стопаните на животни да ги държат затворени в помещения, както и да съхраняват фуражите в закрити помещения.

Служителите на ОДБХ извършват прегледи с цел да не се допусне разпространение на заразата.

Д-р Андонова информира и за заболяването Африканска чума по свинете, като добави, че има констатиран случай на болестта в Констанца, Румъния. Като превантивна мярка срещу разпространение на заболяването е забранено пренасянето на сурови храни през граничните пунктове. За спазването на забраната следят служители на Гранична полиция.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов