in

РИОСВ-Варна е в ход за оценка на въздействието върху околната среда на добива на газ в Добруджа

В РИОСВ-Варна e в ход процедура за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение „Разработване и усвояване на находище “Спасово”, с площ 219 кв. км, в блок “Добрич”, включващо четири участъка: “Рогозина”, “Чернооково”, “Калина” и “Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич”, с възложител: “Русгеоком БГ” ЕАД.

Процедурата е стартирана през април 2014 г. и към момента е на етап обществено обсъждане на доклада за ОВОС и приложението му – доклад за оценка за степента на въздействие върху защитените зони от мрежата “Натура 2000”.

РИОСВ е дала ход на процедурата по обсъждане на доклада за ОВОС след като са получени положителни становища на БДДР-Плевен, БДЧР-Варна, и РЗИ-Добрич, и е установено, че докладът е изготвен в съответствие със заданието за ОВОС и нормативните изисквания.

За оценката на доклада и за начина на организиране и провеждане на общественото обсъждане са уведомени възложителя и кметовете на община Ген. Тошево и на селата: Кардам, Люляково, Писарово, Вичово, Преселенци, Горица, Василево, Калина, Средина, Балканци, Великово, Сираково, Сърнино, Александър Стамболийски, Спасово, Рогозина, Чернооково, Бежаново, общ. Ген. Тошево.

До документацията по ОВОС е осигурен 30-дневен обществен достъп в РИОСВ- Варна, община Ген. Тошево и кметствата на гореописаните села. Насрочени са девет срещи за обществено обсъждане на доклада в периода от 16 до 28 октомври 2017 г.

След общественото обсъждане въз основа на резултатите от него, възложителят следва да изготви становище с преценка за необходимостта от допълване или недопълване на доклада по ОВОС и приложението му – доклад за оценка за степента на въздействие върху защитените зони.

До становището ще бъде осигурен обществен достъп от община Генерал Тошево и засегнатите кметства.

В случай на необходимост от допълване на докладите ще се извърши нова оценка на тяхното качество. При положителна оценка ще се организира и проведе ново обществено обсъждане.

Решението по ОВОС (за одобряване или неодобряване) ще се вземе от директора на РИОСВ-Варна, в 45-дневен срок от датата на последната среща за обществено обсъждане въз основа на:
– доклада за ОВОС и приложенията му;
– становищата на специализираните лица и органи, изразени в хода на процедурата,
в т. ч. на Басейнова дирекция -Плевен и БД- Варна, и РЗИ-Добрич;
– резултатите от общественото обсъждане, в т. становището на въпросите по тях;
– решението на Експертния екологичен съвет при РИОСВ-Варна.

Проектите на всяка конкретна сондажна площадка и на добивните сондажи в тях, са
предмет на нова следваща процедура за ОВОС.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов