in ,

Варна трябва да се справи с 3 предизвикателства

Основните предизвикателства пред Варна са 3-ри. Стадион Варна, булевард „Левски“, Проекта „Интегриран градски транспорт“.

Просперитетът на града е видим и не може да се отрече на управлението, че се справя с реализирането на проектите. Особена заслуга за това има и кметът Иван Портних, който събира и позитиви и негативи за действията на общината или други институции. Разбира се това не означава, че всичко е наред и върви по мед и масло.

Има няколко основни проекта, които определят ключовото развитие на града. Изключвам умишлено пристанище Варна, тези с по – голямо участие на частен капитал и по-малките проекти в града или зависещи от държавата.

Проекта за продължението на булевард „Левски“

Шумно представеният проект влиза в бюджета „отпуснат“ от премиера Бойко Борисов, като възлиза на цели 80 милиона лева. Той има за цел да изведе трафика от пристигащите от магистрала „Хемус“. Идеята е да се реализира бързо и догодина да е готов.

Стартирането на проекта беше съпроводено с протести, подписки и недоволни от промените. Като цяло основно се знае каква е идеята, но липсва подробна информация. Поне в публично посредственият проект не се вижда има ли подлези за пешеходци и как ще са свързани улиците. За пореден път бяха пуснати картинки до медиите и толкова.  Забелязаха се и случаи, в които се откриват строителни дейности, а на следващият ден техниката я няма – Максуда. 

Вторият ключов проект за изграждане на „Стадион Варна“.

Дългогодишният  проект най – после започна да се строи. Огромна част от обществения интерес беше хвърлена към частния инвеститор в публично-частното партньорство – Холдинг Варна. И много по малка част, към това, че общината все пак участва в проекта и има пряко отношение към ползите от него.

Основното предизвикателство пред проекта и пред общината е за какво ще се използва този стадион и какви сертификати ще успее да придобие. В крайна сметка инвеститорът изпълнява договорните си отношения, но дали ще може да се играят мачове от FIFA, UEFA или шампионска лига е от интерес за целия град. 

Тук разбира се мнението имат експертите, но да не се окажем накрая с красив паметник на спорта.

Последното и най-важно проблемно предизвикателство е огромният проект  – „Интегриран градски транспорт“ за цели 115 милиона лева.

Това е темата табу за община Варна. Всички се радваме на новите автобуси, но дали ще си плащаме за тях все още няма никаква информация. Проектът има 10 компонента: единият е автобусите, другите хората не знаят какви са (поне повечето).

Видно е, че билетните системи не вървят. Видно е, че има сериозен проблем с този проект. Общината даже беше наградена с награда за непрозрачна община за него.

Излязоха публикации, че службата за борба с измами OLAF, проверява проекта. Не знам някой сети ли се да ги пита OLAF ( а те са длъжни да отговорят) проверяват ли община Варна.

Предизвикателството пред Варна е много голямо и то е: Варненци да не платят сметката от 50 милиона за автобусите. За сега никаква информация по темата. Може би скоро пък от Европа сами ще ни потърсят (със сметката).

Да не забравяме, че този проект е наследство и не е толкова лесно да се оправи. Варненци силно разчитат на работещите специалисти в община Варна.

*******

Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил активен участник в политиката, до оттеглянето му. При създаването на проекта Нова Варна взима активно участие и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти./

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Георги Костов

Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил участник в политиката.При създаването на проекта Нова Варна взима активно участие и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти.