in

Над 15 000 учени от 184 страни излязоха с „предупреждение към човечеството“

Над 15 000 учени от цял свят излязоха с глобално предупреждение: за да се спаси Земята, е нужна промяна.

Предупреждението се появява 25 години след първото подобно през 1992, когато около 1500 учени предупредиха за екологичните опасности, които ни застрашават.

Новото предупреждение, което набра популярност в Туитър, е събрало над 15 000 подписа.

Уилям Рипъл от университета в Орегон, който стартира кампанията, казва, че попаднал на предупреждението от 1992 и забелязал, че тази година се навършват 25 години от създаването му. Заедно със своя студент Кристофър Уолф решили да преразгледат тогавашното предупреждение и да съберат информация за развитието на нещата в последните 25 години.

Рипъл открил спад в запасите от питейна вода, недостатъчно морска риба, мъртви океански зони, изсечени гори, намаляващо биоразнообразие, климатични промени и нарастване на населението.

Единствената позитивна промяна е намалялата озонова дупка. „Тенденциите са тревожни и говорят сам и за себе си“, казва Рипъл, въпреки подобрението по отношение на озоновата дупка, което доказва, че човечеството може да реагира адекватно при необходимост.

След като публикувал статията си в списание BioScience, той решил да опита да събере подписи в подкрепа на каузата си. „През юли изпратих статията си до 40 колеги и на следващия ден я бяха подписали 600 учени.“, казва той пред ВВС. За два дни били събрани 1200 подписа, а до момента те са 15 364. Целта на документа е да се привлече внимание към състоянието на планетата.

Учените по цял свят са загрижени за състоянието на планетата ни, за природата и промените в климата. Това им дава възможност да изразят общата си позиция.“

От 1992 насам въглеродните емисии са се увеличили с 62 процента, а средната температура на планетата нараства паралелно с тях. Оттогава населението се е увеличило с още два милиарда, което е 35% увеличение.“ Рипъл забелязва, че има спад в нивото на фертилност, но още не е готов с анализа на тази информация.

Един от основните проблеми е нарастващото население, но не заради бройката. Фокусът е върху въглеродния отпечатък и увеличаването на консуматорството, което е пагубно за околната среда.

Глобално средната класа се увеличава много бързо.“, казва съавторът на изследването, професор Айлийн Крист от Вирджиния. Това е следствие на факта, че бедността намалява. Но има и уловка.

Това, което хората пропускат, е какво се случва по средата. А то от гледна точка на околната среда е най-важно. Бързо разрастване на средната класа, която в момента възлиза на над 3 милиарда и се очаква до 2050 да се увеличи до 5 милиарда.“
Точно хората от средната класа са тези, които оставят най-сериозен въглероден отпечатък. Те купуват коли и уреди, ядат повече и пътуват повече. Възможно решение е да се стабилизира нарастването на населението. Ако семействата намалят бройката деца, консумацията няма да расте толкова бързо. Това би могло да се постигне със сексуално образование и добро семейно планиране.

Появяват се все повече доказателства, че Земята навлиза в етапа на шесто масово унищожение, което сами си причиняваме.

Ако през този век изгубим 50 до 75% от животинските и растителни видове на планетата, което учените предричат, нещата ще станат необратими.“, казва Крист. „Грижим се за семействата си, децата и родителите си. Трябва да се погрижим за Земята, защото е наш дом.“

Източник:CBC news

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/