in

Традиционни неделни занимания свързани с българския фолклор се провеждат в читалище „Български искрици“ в Добрич

Във Възрожденското училище в Етнографския комплекс „Старият Добрич“ започнаха традиционните неделни занимания на новорегистрираното читалище „Български искрици“, съобщава БНТ.

Всяка неделя над 40 деца от града посещават разнообразните модули и усвояват знания, свързани с българския фолклор, народните традиции и занаяти, поясни Капка Кръстева, секретар на читалището.

В модула „Млад занаятчия” децата се учат на дърворезба под ръководството на майстора дърворезбар Койчо Колев, а заниманията по керамика се водят от Венета Велева. Магията на българската шевица с невероятните символи и знаци малките посетители усвояват от Анета Радева.

Желаещите да научат повече за народните инструменти посещават часовете при музиканта Георги Радев, а тези, които искат да научат повече за българските народни песни се срещат с певицата Галина Дурмушлийска.

От тази година са въведени и часове по хореография под ръководството на Иван Янев – бивш художествен ръководител на ансамбъл „Тракия“, допълни Капка Кръстева. Има и модул „Средновековна работилница“, заниманията в която ръководи журналистът Пламен Николов. Всяка неделя различните ателиета отварят врати в 10 ч.. а в 11 и 30 ч. всички излизат в двора на етнографския комплекс и се хващат на пъстро българско хоро.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов