in

Одобриха първото дигитално хапче с проследяващ сензор

Властите в САЩ одобриха първото дигитално хапче с вграден сензор, който проследява дали пациентите си вземат лекарствата правилно и редовно. Нововъведението е важна стъпка в здравеопазването и технологиите.

Лекарството е подобрена версия на съществуващо лекарство за шизофрения на компанията Otsuka Pharmaceutical Co Ltd, което се приема и при биполярно разстройство и депресия. Хапчето съдържа проследяващо устройство, разработено от компанията Proteus Digital Health.

Системата позволява на лекарите да следят дали пациентите си пият лекарствата по график и дава нови възможности за наблюдение, които могат да се ползват и в други сфери на лечение.

След новината вчера акциите на компанията производител скочиха с 2,5 %.

Агенцията за храните и лекарствата в САЩ заяви, че възможността за проследяване на предписанията при психиатрични заболявания ще бъде полезна за редица пациенти, въпреки че способността на дигиталното хапче да насърчава редовния прием на лекарства от пациентите все още не е доказана.

Агенцията за храните и лекарствата подкрепя развитието и използването на технолгоиите при лекарствата и има желание да работи с компании, които знаят как технологиите могат да служат на пациентите и лекарите.“, каза Мичъл Матис.

Системата работи като изпраща съобщение от сензора в хапчето, който прехвърля информацията към мобилно приложение и пациентите могат да проследят поглъщането на хапчето на мобилния си телефон.

Сензорът е с размерите на зрънце сол, няма батерия или антена и се активира, когато се намокри със стомашен сок. Това задейства веригата между покритията от мед и магнезий от двете страни на хапчето, създавайки лек електрически заряд.

Подобни хапчета могат да се ползват при пациенти със сложна лекарствена схема като диабетно и сърдечноболните.
Нередовното приемане на лекарствата е често срещан проблем при много болести, особено при хронични състояния.

Източник:uk.reuters.com

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/