in

Проучване разкрива какво е характерно за хората с много Фейсбук приятели

Ако нямате прекалено много приятели в социалните мрежи, това може да означава, че не се интересувате чак толкова от материални придобивки.

Според ново проучване по-материално настроените хора имат повече Фейсбук приятели в сравнение с нематериално ориентираните, защото ги „колекционират“ като предмети. Такива хора прекарват и повече време във Фейсбук и са по-склонни да сравняват живота си с този на другите в социалните мрежи.

Авторите на изследването от университета Рур в Германия имат теория защо се получава така. Нарекли са я „Социална теория за онлайн себерегулация“.

„Материалистите използват Фейсбук по-често, защото те възприемат приятелите си като обекти и ги добавят, за да увеличат притежанията си. Фейсбук им дава идеалната платформа за социални сравнения с милионите си профили и информация за хората. А и е безплатно, а материалистите обичат неща, за които не плащат.“, казва Филип Озимек, автор на проучването.

Учените провели изследването си сред 531 Фейсбук потребители, разделени в групи. Екипът открил корелация между голямата бройка Фейсбук приятели, обективизирането на тези приятели и времето, прекарано онлайн, както и склонността да се сравняваш с другите и материализма.

По-ранно проучване от 2014 пък установило, че материалистите са по-склони да харесват страници на определени търговски марки. При приятелите не е като при марките, но имиджът в публичното пространство има връзка с тези неща. Защото материализмът е свързан с неща, които могат да се покажат публично.

Според изследователите в материализма няма нищо лошо. Напротив, това е начинът, по който някои хора постигат целите си и получават удоволствие от живота.
В статията, посветена на проучването, учените отбелязват: „Може да се запитаме дали използването на Фейсбук наистина ни прави щастливи или това е просто илюзия.“

Според предходни изследвания сравняването с други хора в социалните мрежи ни кара да се чувстваме зле, но и е свързано с това с какъв тип хора сме се обградили виртуално.

Източник:Science Alert

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/