in

Aнтибактериалният гел за ръце може да повлияе върху резултатите от дрегера за алкохол

Много хора стигат твърде далеч в желанието ръцете им да са чисти и защитени от микроби през цялото време. Геловете за ръце, съдържащи алкохол, могат да се окажат причина за възможен проблем или неприятности с полицията.

Данни от експериментално проучване показват, че алкохолните изпарения от дезинфекциращ гел за ръце, използван от човек, който прави теста с дрегера, могат да повлияят на резултатите. Възможно е дрегерът да отчете положителни стойности и да даде грешка.

Науката е категорична, че човек не може да абсорбира достатъчно алкохол през кожата си от дезинфекциращ гел, за да му бъдат отчетени положителни резултати на дрегер тест.
Но ситуацията се променя, ако този, който прави теста, е използвал такъв гел преди това.

Изследователи от Мисури тествали 65 напълно трезви индивида, като ги разделили в три групи и използвали три от най-често употребяваните от полицията дрегери. Хората, които извършвали теста с дрегера, намазали ръцете си с антибактериален гел преди това и после държали дрегера, докато тестваните хора дишали в апаратите. 10% от тестовете дали грешен положителен резултат за наличие на алкохол, въпреки че лицата били напълно трезви. 31% от тестовете дали грешки в кода заради алкохолните изпарения, които объркали измерването.

Следващи проби отчели, че ако операторът изчака 5 минути след нанасянаето на антибактериален гел на ръцете си, изпаренията изчезват и не влияят на резултатите. Вероятно е най-добре все пак да използваме добрия стар обикновен сапун преди да шофираме.

Източник: Science Alert

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/