in

Предвиждат различни цени на водата за бедни и богати

Стратегия за развитието на ВиК сектора след 2020 г. предвижда различни цени на водата за бедни и за богати у нас. 

Ще плащаме и нова такса, която ще отива само за закъсалите дружества, съобщава NOVA.

Според Световната здравна организация 10 литра отиват за питейни нужди, 10 – за готвене, още толкова – за лична хигиена, 10 литра – за пране и 10 – за чистене на дома. Минимумът, за да покрием жизнените си нужди, е 50 литра на ден на човек, което прави кубик и половина на месец.

Ако новият модел влезе в сила, хората с най-ниски доходи у нас ще плащат за този кубик и половина 1 лев, а останалата част до реалната цена ще се плаща от държавата. Всяка капка отгоре ще плащаме по нормалните цени. Колкото до новата такса „Солидарност“, тя породи сериозни вълнения още преди да е влязла в сила.

Повече от 250 километра – толкова делят панагюрското село Попинци от великотърновското село Мусина. В първото протестират цяло лято заради проблеми с водоснабдяването. Във второто проблеми с водата нямат. Днес разбират, че евентуално ще трябва да помогнат на първите за справяне с проблема.

Попинци е само един от примерите за райони с влошено водоснабдяване, а за да бъдат решени проблемите във всички тях, идеята е да плащаме всички ние, независимо в кой край на страната живеем. Това ще стане с новата такса „Солидарност” в размер на 10 стотинки на всеки кубик.

И сега със сметките си плащаме за поддръжка на мрежата, само че тези пари отиват за подобрения в района, в който живеем. Идеята на новата такса е да подобри положението на най-закъсалите.

Най-спешните дупки, които трябва да запушат свежите пари от новата такса, са за покриването на европейските изисквания за пречиствателните станции и изграждането на нови водоизточници – например в Панагюрище.

Стратегията е разработена от Регионалното министерство с помощта на експерти от Световната банка. Тепърва предстои да бъде представена за обществено обсъждане.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов