in

Автобус на градски транспорт във Варна е с автоматизирана билетна система

Снимката е илюстративна

Варненци могат да си купуват вече електронни билети за градския транспорт по линия №10. Тя беше пусната пилотно днес от общинската транспортна схема.

Линията обслужва трасето от жп гарата до спирка „Хаджи Димитър“ – в близост до Първа езикова гимназия.

Пътниците могат да си закупуват стандартен хартиен билет или предплатена карта с електронни билети от машини, монтирани на спирките по линия 10, или в самия автобус. Цената на билетите остава 1 лв., автоматите връщат и ресто. Хартиеният билет или картата с електронни билети се валидира в специално валидиращо устройство вътре в автобуса. Осигурени са екипи, които помагат на пътниците. Те носят специални баджове и обясняват как става закупуването на билети или карти и валидирането им в автобусите. Картите за пътуване, издадени от „Градски транспорт“ ЕАД, остават валидни.

Системата е част от проекта „Интегриран градски транспорт“. Тя бе демонстрирана днес от ръководителят на проекта Биляна Якова и Христо Петев – представител но изпълнителя, ДЗЗД „Обединение модерен транспорт“.

Поетапно предстои да бъдат включени и останалите линии, които обслужват града, след приемане на нова транспортна схема и нова тарифна схема, билетите ще могат да се ползват за интервал от време, а пътниците да се прикачват на втори автобус, обясни Биляна Якова. Якова представи и контролния център за управление на масовия градски транспорт по компонент 4 на проекта, в който са свързани автоматизираната билетна система, системата за информация на пътниците в реално време и системата за даване на предимство на превозните средства. В него се дава и информация за регистрирани закъснения на автобусите от градския транспорт, води статистика за експлоатацията, изчислява времето за пристигане на спирките и пренася данните до съответните терминали.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов