in

Завлякоха с близо 1 млн. лв. производители на тютюн от североизточна България

Снимката е илюстративна

Тютюнопроизводители от Североизточна България са завлечени с близо 1 милион лева от гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис“, която още не е платила изкупения тютюн от реколта 2016. Това съобщи заместник-председателят на националната асоциация НАТ – 2010 Вилдан Шабанова, цитиран от radian.bg

Гръцкият изкупвач дължи пари на близо 300 семейства от областите Шумен, Силистра, Русе, Добрич и Разград. Производителите от Североизтока имат да получават 980 000 лв. за миналогодишната реколта, каза Шабанова. Общият дълг на гръцката фирма към българските фермери е надхвърлял 2 милиона лева, но половината дълг е бил изкупен от друго дружество, което платило на тютюнопроизводителите в Южна България. Тези от Североизточна България обаче не знаят кога и дали изобщо ще си получат парите. Същият изкупвач дължи в самата Гърция над 6,5 милиона евро, съобщи Вилдан Шабанова. Тя допълни, че НАТ 2010 продължава да води преговори за изплащане на парите на тютюнопроизводителите.

Днес земеделското министерство отне лиценза за изкупуване на суров тютюн на „Лийв Табако Михайлидис“ АД, съобщиха от МЗХГ. Решението е взето след проведено заседание на постоянно действащата комисия по тютюна към областната дирекция „Земеделие“ в Благоевград и постъпили сигнали срещу фирмата за неизпълнение на сключените договори с тютюнопроизводителите.

На основание чл. 16в , ал.1. от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия е отменено разрешение № 02/08.03.2017 г. издадено на „ЛИЙВ ТАБАКО А. МИХАЙЛИДИС“ АД, обявиха от земеделското министерство.

Така поне ще прекратим бъдещи измами, коментира Шабанова. Гръцкият прекупвач още преди две години започнал да бави плащанията към производителите, но хората отново се подлъгали, защото им обещал малко по-висока изкупна цена. За да няма други излъгани, от НАТ 2010 настояли пред МЗХГ да се отнеме разрешителното на гръцката фирма и сега са доволни, че поне ще предотвратят нови измами.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов