in

Паника сред жителите на остров Бали заради изригващия вулкан Агунг

Снимка: АП

Индонезийските власти обявиха максимална степен на тревога заради изригващия вулкан Агунг на остров Бали и наредиха на всички хора в радиус от 10 км да се евакуират, съобщaва Асошиейтед прес.

Досега от районите около вулкана са се евакуирали 40 хиляди души, но правителството смята, че още десетки хиляди трябва да се оттеглят на безопасно разстояние, допълва Ройтерс.

Международното летище в Бали е затворено за 24 часа и властите ще решат дали да го отворят утре след оценка на обстановката.

От събота вулканът бълва дим на височина няколко хиляди метра, което принуди властите вчера да затворят малкото международно летище на съседния остров Ломбок, след като димът се насочи към него.

Степента на тревога е била повишена в 06:00 ч. местно време, защото вулканът започнал да изригва лава, заяви ръководителят на националната геоложка служба.

Най-малко 445 полета, включително 196 международни, бяха отменени на летището в Бали. Затварянето на летището засегна близо 60 хиляди пътници, съобщи ТАСС.

При предишното голямо изригване на Агунг, през 1963 година, загинаха близо 1100 души, припомня АП.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов