in ,

Млад художник от Пазарджик учи децата на родолюбие (Снимки)

Художникът и учител по изобразително изкуство от Пазарджик Емануил Ангелов разказа пред Нова Варна за своето творчество, професия и желание за рисуване.

Напоследък често младите забравят за онези славни български времена, за онези родоначалници на поезията, изкуството и науката. За щастие, има и такива, които не са ги забравили и по всякакъв начин напомнят за тяхното някогашно славно съществуване, което живее и до днес.

Преподавателят по рисуване и един от младите художници в Пазарджик Емануил Ангелов дари свои платна с ликовете на будителите ни на ОУ „Любен Каравелов“. С тази своя благотворителна и творческа постъпка младият художник трогна не само училището в Пазарджик, но и хиляди българи. Точно по тази причина репортер на Нова Варна проведе едно вълнуващо и интересно интервю с Емануил Ангелов.

Вижте какво разказа той за своето творчество и живот пред Нова Варна:

Здравейте. Разкажете малко повече за Вас на нашите читатели. От къде сте? С какво се занимавате в момента?

Казвам се Емануил Василев Ангелов. Роден съм в град Пазарджик. Занимавам се с изобразително изкуство в сферата на живописта и преподавам в училище „Любен Каравелов“ в родния си град.

Как започнахте да се занимавате с рисуване?

Винаги съм обичал и обожавам да рисувам. Даже още в най-ранна детска възраст, във всяко едно училище, в което съм бил редовно рисувах рисунките на съучениците ми в часовете по изобразително. Даже още от тогава изкарвах първите си средства от рисуване. По-задълбочено започнах да се занимавам с рисуване в гимназиални години. Завърших средното си образование в училище Цанко Лавренов в националната художествена гимназия за изящни изкуства, специалност живопис. След това завърших и висше образование, отново по специалност живопис в националната художествена академия в София.

Бяхте споменал, че сте се дипломирал в националната художествена академия със своя картина, описваща филма „Междузвездни войни“. Защо избрахте точно тази тема на Вашата творба, с която да се явите на последния изпит?

Първо „Междузвездни войни“ е мой изключително любим филм. Това е филм, в който видях не само фантастична разработена сцена ,а нещо много повече. Идеята за дипломната ми работа беше да нарисувам моя интерпретация на класическия постер на Междузвездни войни,но пречупен през моя светоглед. В картината съм нарисувал героите от филма, но добавих мои любими музиканти, дори и приятели, филмови и музикални герои и всичко под формата на символика, която присъства в моя свят и ме изгражда като личност. Другото, което ме вдъхнови е всичко онова, което е дало мощен тласък към новата ера, възходът, който е изграден през 70те, 80те и 90те години.

Трудно ли е да бъдеш учител и какво Ви накара да се превърнете в такъв, именно в това училище, в което работите в момента?

Да имаш талант – това далеч не е всичко. Талантът иска развитие, иска обучение с години, иска много труд, рисуване, скици и етюди на живи модели. В общи линии, пътят, който води до постигането на мечтите е труден. Но когато намериш правилните хора, които да те бутнат нагоре и да повярват в теб – тогава трудното, само изглежда такова. Така е и с преподаването. Всичко, което съм научил от моите учители, се опитвам да го пресъздам на моите ученици днес. Най-много от всичко, се опитвам да ги науча да вярват в себе си. Отношението на директорката в ОУ „Любен Каравелов“, както и на всичките ми колеги е наистина изключително добро, и уважително спрямо мен. Децата са много добри и забелях, че те уважават това, с което се занимавам, че ценят дарбата ми.

Как се роди идеята за портретите на народните будители?

Както споменах, самото отношение спрямо мен в училището в Пазарджик е повече от прекрасно. То ме накара да обмисля идеята за подарък. Затова реших да даря на училището голяма картина на нашия патрон „Любен Каравелов“ по случай 53 години от навършването на създаването на самото училище, заедно с други монументални картини на велики други Народни Будители като Васил Левски,Христо Ботев и Паисий Хилендарски.

Защо точно „народни будители“?

Исках да са Народни Будители, на личности допринесли за самочувствието на нашия народ. Исках с тези творби да припомня на българите, че имаме велики исторически личности, чрез които изпитваме национална гордост. Исках да покажа,че изкуството е силно изразно средство, мощно оръжие, с което може да се бори против невежеството.

Личи си, че портретите Ви на народните будители са изключително близко до оригиналите. Колко време Ви отне изпипването на всеки един детайл по тях?

Рисувах картините поне един месец, на ден по 9-10 часа след като се прибирах от училището. Рисуването на картините взимаше цялото свободно време, с което разполагах. Наистина не предполагах,че ще предизвикам толкова голям интерес от страна на директора, учителите и учениците. Видях че те не само имат интерес, но и наистина ценят изкуството ми.

Какво Ви вдъхновява най-често? 

Вдъхновението ми винаги е идвало като цяло от обкръжението, в което се намирам като повечето хора около мен винаги са били талантливи музиканти и творчески натури.

Какво ще кажете на всички онези читатели на Нова Варна, които имат желанието и таланта да се занимават с изобразително изкуство, тук, в България?

Учениците, на които предавам в момента са между 5-ти и 7-ми клас. Това е една идеална възраст, в която да разбереш с какво точно искаш да се занимаваш. Мога да ви кажа, че от нашия народ наистина излизат талантливи хора, безкрайно надарени в каквато и да е област, и те имат нужда от подкрепа. Ние, българите, по абсолютно никакъв начин не сме по назад от другите народи. Но много важно нещо за мен е подкрепата от страна на родителите. Бих отправил едно послание към всички тях: Ако забележите, че Вашето дете има талант в тази област или която и да е, то трябва да се подкрепи възможно колкото се може по-рано. Колкото по рано, толкова по-добре.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов