in

Роди се първото бебе у нас след сложна операция

В русенска частна болница се роди първото у нас бебе след направена емболизация на миоматозен възел на матката на майката.

Информацията е от медицинското заведение, съобщава 24часа.

Процедурата е била последният шанс за младата жена да се сдобие с най-желаното – свое собствено дете. Търновчанката Й. Г. е на 33 години и вече е щастлива майка на красиво момченце.

Бременността й е протекла без усложнения и бебето е напълно здраво. Всичко това не би било възможно без помощта на доц. д-р Елисавета Вълчева, инициатор за въвеждане на метода емболизация в България.

Пациентката дошла в отделеннието за консултация в началото на миналата година, след като е била консултирана от няколко акушер-гинеколози. Единствената алтернатива, която й е била предложена, било оперативно отстраняване на матката поради голям миоматозен възел с размери 9,8 см. по предна стена.

Според русенските лекари обаче алтернативен метод в случая бил емболизация на миоматозния възел, въпреки граничните размери според европейските и американските гайдлайни.

Манипулацията била извършена едноетапно, като били емболизирани двете артерии утерина. За период от половин година миоматозният възел регресирал до 4,5 см. в диаметър. На 8-мия месец след процедурата пациентката забременяла по естествен начин. През целия период тя била наблюдавана от акушер-гинеколог и екипа, извършил емболизацията. Бременността се износила нормално, без усложнения. На 29 ноември й било направено секцио и се родило здраво, хубаво момченце 2900 гр.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-lechef

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов