in

Пазарът на имоти във Варна -лабиринт от инвестиционни рискове

Комбинацията от ниски лихви по кредитите и лекото увеличение на заплати в големите градове съживи имотния пазар, но и цените рязко набъбнаха. 

Европейската комисия официално предупреди България за това. Притеснението на комискията е двуцифреният ръст в цените на имотите в последните две години.

В същото време агресивни кампании с гръмки лозунги: „Бум на строителството във Варна“, „Цените на имотите растат“, „Сега е подходящо да инвестирате“ изпълват атмосферата на града в комбинация с  привлекателни картинки, опасващи цели фасади на сгради.

А ДАЛИ НАИСТИНА Е ТАКА !?! Какви са рисковете и как можете са се справите с тях – никой не ви казва. 

За периода януари – септември въведените в експлоатация жилищни сгради са 1 553, което е с 1% повече на годишна база за цялата страна.

Във Варна при въведените в експлоатация жилищни сгради също се вижда стабилност, но при жилищата има спад – 26% за тримесечието ,и 2,8% на годишна база през третото тримесечие. За деветмесечието обаче и при сградите, и при жилищата има ръстове – съответно 56% и 6,2%, т.е. въвеждат се в експлоатация повече еднофамилни жилищни сгради.

Броят на реално нанасящите се за живеене в новите сгради също не е голям. Повечето покупки са свързани с инвестиционни намерения, провокирани от подходящите условия.

Цялостният процес в добрата инвестиция в имот независимо дали ще живеете в него или ще го отдавате под наем се оказва едно влизане в лабиринт с много неизвестни.

На първо място е изборът на добър консултант (брокер на недвижими имоти).

Добрите брокери са са запознати изцяло с пазара и банковите условия. Запознати са с рисковите и биха ви дали добри съвети.

На второ място е добре да формулирате вашите цели според възможностите си и реалната обстановка.

Ако купувате имот за инвестиции и го отдавате под наем, трябва да сте наясно на каква цена вървят дългосрочните наеми според избора ви на имот. Ако търсите бърза възвращаемост и се доверявате на цените на наеми от сайтовете за недвижими имоти, най вероятно имотът ви ще остане празен през повечето време, което обезсмисля изцяло инвестицията ви. Тук е моментът са се каже, че при една проста сметка, цените на имотите не са рентабилни спрямо цените на стабилните наеми. 

Ако купувате имот за живеене в нова сграда трябва да сте изключително внимателни! Повечето строители ще ви кажат, че всичко е продадено, но дали това са реални хора, които ще са ваши съседи или са продадени на инвеститори в имоти, има огромно значение. Да живеете в една сграда сами и да плащате в пъти по големи сметки не е оферта.

Със сигурност има и множество други рискове, както въвеждането в експлоатация, комунални услуги, разходи за общи части и др, но за това е най-добре да се обърнете към професионалист. Но когато някой пак ви облъчи, че сега е време за инвестиция, проучете си внимателно нещата и помислете преди да дадете 600 евро за кв. м. какво точно получавате.  

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-lechef

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Георги Костов

Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил участник в политиката.При създаването на проекта Нова Варна взима активно участие и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти.