Излезе новата визия за бул. Левски (СНИМКИ)

Излезе по-подробна визия за реализирането на проекта за реконструкция на бул. Левски. Проектът предвижда разширяване с две платна по три ленти, и с две локални платна с по две ленти на булевард “Левски” – от ул. “Подвис” до ул. “Девня”. “

С реализирането на тези инфраструктурни проекти трафикът, който в момента влиза от автомагистрала “Хемус” към центъра на града, вече ще бъде извеждан по бул. “Васил Левски, който ще минава под булевардите “Владислав Варненчик”, “Сливница”, “Цар Освободител”.

Ще се осигури и бърза връзка с крайезерния път. От друга страна, продължението на бул. “Сливница” до бул. “Атанас Москов” и оттам качването на АМ “Хемус” ще стане дублираща връзка на бул. “Владислав Варненчик” и също ще спомогне за облекчаване на движението в града”, каза преди време кметът Иван Портних.

“Този булевард ще се превърне в основен транспортен гръбнак на Варна. Искам един ден да се гордея, че съм издал разрешителното за строеж на този булевард, но няма да мога да си простя, ако не го направим по правилния начин”, каза днес главният архитект на Община Варна Виктор Бузев.

Проектът, който е на техническа фаза, бе представен пред специалисти от инж. Недялко Иванов от проектантското бюро, което работи по новият булевард. Той разясни, че още през 2007 г. е сключен договор за проектирането на бул. “Левски”. В първоначалния вариант на всички основни кръстовища било предвидено светофарно регулиране.

След 2010 г. с влизането в сила на евронормите се наложило проекта да бъде основно преработен. Инж. Иванов обясни, че целият булевард ще е опасан от конструкции и подпорни стени. Ще има 6 мостови съоръжения, като в средата ще остане отводнителния канал. Засега обаче булеварда свършва в “нищото”, както се изрази инж. Иванов. Това е така, защото все още не е взето решение как ще бъде свързано новото трасе с ул. “Г.Пеячевич”, която се явява в единия му край.

Проектът предвижда по две рампи с ширина 6 метра, които ще играят ролята на обслужващи платна и между тях и основния булевард ще има подпорни стени. Бул. “Левски” ще минава транзитно, а малките улички ще се включват в обслужващите платна. На бул. “Вл. Варненчик” ще се изгради ново кръгово кръстовище, което ще е по-скоро елипса. Между него и бул. “Сливница” ще има две рампи за слизане и качване, ще има зони на преплитане, които ще са двустранни. Две рампи ще има и на бул. “Цар Освободител” за качване към ул. “Прилеп”, която минава на горно ниво над бул. “Левски”. Последна е връзката със старата част на булеварда, където щяло да има “турбо” кръгово кръстовище. Там решението също щяло да бъде с по две ленти за качване и слизане, което щяло тотално да реши проблема със задръстванията.

Стана ясно още, че се обмисля използването на съоръжения от съвсем нови технологии като стъклопласти за тротоарните конзоли. Те били не само по-ефектни визуално, но и по-устойчиви. Тъй като по цялото протежение на булеварда ще се получат дълги бетонови стени, инж. Иванов каза, че е желателно те да бъдат декорирани по някакъв начин с различни елементи от един до друг участък. Според него нямало да има територия за озеленяване, затова това щяло да реши от естетична гледна точка нещата. Той обясни, че в екипът, който разработва проекта участват пътни специалисти, ел. и ВиК експерти, пътни конструктори, архитекти, инженери и геолози.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-lechef

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Почина още една жена от катастрофата край Микре

Почитаме Свети Сава Освещени, ето кой има имен ден