in ,

Как наш кардиолог спаси човешки живот на 11 000 м. височина

Български кардиолог спаси французин на 11 000 метра височина.

Известният кардиолог в гр. Кърджали, д-р Кямуран Местан, спасил хиляди човешки живота, успя да спаси и живота на възрастен французин в самолет на близо 11000 метра височина. На 03.12.2017 г. докторът бил в самолет на турските авиолинии, извършващ полет между Йоханесбург и Истанбул, предаде kircaalihaber.com.

Около 3 часа от началото на близо 10 часовия полет, на около 11000 м. височина и скорост на еърбъза около 880 км. ч, прелитайки над екваториална Африка, от пилотската кабина обявили, че се търси спешно лекар между пътниците, за помощ на пасажер в критично състояние. Докторът и за момент не се замислил и моментално се отзовал на призива, така както го е правил стотици пъти през кариерата си след обаждане за спешен пациент.

Оказало се, че се касае за възрастен пътник, френски гражданин на 79 г. който бил на пътешествие в екзотична Африка. Пасажерът бил в увредено общо състояние. Докторът прегледал пациента само с помощта на стетоскоп и апарат за кръвно налягане от предоставената му в самолета чанта за спешна мед. помощ.

Трябвало e да вземе трудното решение в предвид обстоятелствата за какво точно остро заболяване става въпрос и дали да продължи полета или да се търси най-близкото летище за аварийно кацане. Разчитайки на своите познания, голям опит, резултатите от физикалния преглед, както и данните от съпругата на пациента, нашият съгражданин д-р Кямуран Местан преценил, че може да се окаже помощ в самолета и няма нужда от аварийно кацане.

Малко след прилагане на животоспасяващи мерки, състоянието на пациента започнало постепенно да се подобрява, като няколко часа по-късно, пациента се изправил на крака. На сутринта докторът бил приятно изненадан от факта, че пациентът и съпругата му дошли при неговата седалка да му благодарят.

Благодарност изказал и екипажът на турския самолет.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-lechef

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов