in

Варненци посрещнаха обичания морски празник Никулден (Снимки/Видео)

Снимка: Нова Варна

Стотици варненци се събраха пред храм “Свети Николай Чудотворец” на връх един от най-големите български празници, за да присъстват на молебена за здравето и силата на всички моряци.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се просълзи по време на тържественото си слово.

Снимка: Нова Варна
Снимка: Нова Варна

Той се обърна към кмета на града, областния управител, военнослужещите от ВМС и стотиците варненци, дошли за церемонията, с думите:

Човешкият съд е безпощаден, защото така е устроен човек, че като повече да гледа ближния си и по-малко да гледа себе си. Примерът на Св. Николай като образец на кротостта и правило на вярата ни дава точно обратния поглед-дълбок поглед към себе си, снизхождение и винаги добро настроение към всички ближни.

Снимка: Нова Варна

Достатъчно е да се види образа на един светец. За това се радваме, че сме православни християни. Ние не призоваваме никой към оръжие. С добротворството, с възприемането на вярата като мирогледна основа на нашето битие ние ще променим себе си и обществото си. Честит и благословен празник, амин!“.

Снимка: Нова Варна

Честването на празника продължи с раздаването на курбан, приготвен собственоръчно от военните готвачи.

Варненци се наредиха да опитат рибената чорба, сготвена във впечатляващ полеви казан и раздадена от матросите. Разбира се и курбанът бе благословен, защото той не е обикновено, а ритуално ястие на деня на един от най-обичаните светии – Св. Николай Чудотворец.

Снимка: Нова Варна

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-lechef

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов