in

Архитекти представят резултатите от „Хвани се в Таляна“ във Варна

В Дома на архитекта днес от 18:00 ч. ще бъдат представени резултатите от проведения Младежки архитектурен пленер „Хвани се в Таляна“.

По време на пленера архитекти от България и Румъния, в рамките на седем дни, изработиха четири градоустройствени решения за част от историческия център на Варна, условно наречен квартал Таляна. Експертите бяха поканени от варненски архитекти, от Камарата на архитектите Регионнална колегия Варна и Съюз на архитектите Дружество Варна , а ръководител на проекта е арх.Чавдара Николова от групата на Ре- аниматорите.

Изработените градоустройствени решения са изложени на популярната за варненци „Дупката“, където всеки желаещ може да се запознае с тях. Те са публикувани и в каталог, чието представяне също ще се проведе в четвъртък.
Организаторите се надяват да привлекат граждани и общински институции, пред които да представят резултатите от пленера – изработените градоустройствени решения, да обсъдят с тях ползите от събития, тип пленер, при решаването на обществено значими въпроси, да провокират повече архитекти и други специалисти да се ангажират с градската среда и нейната естетизация, да провокират диалог с общинските структури и обсъждане на възможности за сътрудничество и работа с тях, по отношение на градското пространство.

„Срещата е отворена и е наложащо провеждането на подобен тип събития тъй като за пореден път заявявам, че градското пространство е споделена отговорност. И ние няма да спрем да търсим възможност за реализирането на идеите си и подобряването на средата“ – каза ръководителят на пленера арх. Чавдара Николова.

През изминалите шест месеца тя и колегите й арх. Константин Димов и арх. Невена Вълчева, създадоха сцена „Кофража“, място за творчески обмен в центъра на Варна намиращо се на Ре анимирания площад Мусала, и съвсем заслужено получиха независимата награда за култура Media AwARTs.

Успехът на „Ре анимирай площада“ и „Хвани се в Таляна“ показват, че промяната е възможна само ако сме последователни и обединим усилията си по посока на това да превърнем Варна в едно още по- добро място за живеене.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-lechef

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов