in

Поясът на Левски пристигна във Варна (СНИМКА)

Орарът на Левски отново ще бъде част от изложба във Варна, посветена на Апостола на българската свобода.

На 7.XII.1858 г. Левски приема монашеско звание и по-късно името Игнатий. В навечерието на тази дата и във връзка с националния конкурс с ученическа конференция „180 години от рождението на Васил Левски – 180 години безсмъртие”, която ще се проведе на 15 и 16 декември, орарът на Левски отново ще бъде част от изложба, посветена на Апостола на българската свобода.

Изложбата ще бъде официално открита на 15 декември в сградата на Музея на Възраждането (ул. „Л. Заменхоф“ 21). В нея ще бъдат представени щампи и икони с образа на Св. Игнатий Богоносец, духовен покровител на дякон Игнатий. Поради големия интерес, който предизвиква орарът с всяко свое идване в града, той ще бъде изложен по-рано – още на 6 декември, в специална витрина в Музея на Възраждането.

Дяконският орар на Васил Левски се съхранява от 32 години в Регионален исторически музей – Велико Търново. Получен е като дарение през 1985 г. от Димитър и Веска Топлийски от София. Дълго пазената от семейството реликва е предадена на бащата на Димитър – Атанас Топлийски от Ботевия четник Димитър Тодоров – Димитрото, който е съхранявал безценната светиня.

Дяконският пояс е ползван от Васил Левски в периода 1858 – 1861 г. Дълъг е 4,30 м и широк – 10,5 см. Изтъкан е в жълто и е украсен с растителни орнаменти – букети с цветя в лилаво и зелено. Между тях има кръстове, изработени от сърма. Двата края на колана са бродирани върху тъмночервено кадифе със сърма и завършват със сърмени ресни.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-lechef

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов