Категории: Варна

Варненец получи доживотна присъда за зверско убийство с брадва

Реклама

Окръжната прокуратура във Варна получи молба за правна помощ от Областния съд в град Аахен (Германия) за особено тежки престъпления.

Там се води наказателно производство срещу руската гражданка Юлия Ш. за убийството на съпруга й, извършено на 6 септември 2015 г. в хотел „Магнолия“ в курорта Златни пясъци от българския гражданин Андрей Цветковски.

42-годишният Андрей от Варна е убил немския турист Волфхард Ш., като му е нанесъл 52 посечни удара с брадва в хотелската стая.

Жертвата и убиецът се познавали добре, тъй като Андрей живеел като наемател в дома на семейство Ешвайлер. Той знаел, че Волфхард ще прекара лятната си ваканция в хотел „Магнолия“ на Златни пясъци от 30 август до 19 септември 2015 г. и планирал да извърши убийството в България.

В деня на убийството, извършено „от алчност и други низки подбуди“, между 19,30 и 21 часа по предварително изготвен план варненецът „подло е убил човек“, се казва в обвинителния акт на Прокуратурата в Аахен. Той посетил 49-годишния немски гражданин Волфхард, за да го убие и да продължи интимната връзка със съпругата му, както и да се възползва от значителните спестявания на убития.

Германският гражданин бил бивш спортист и значително по-силен физически от
варненеца. Андрей трябвало да му нанесе удари изненадващо. Въоръжил се с брадва и още с влизането в хотелската стая започнал да нанася удари по главата, врата и ръцете на Волфхард.

След убийството Андрей напуснал стаята. На вратата поставил табелка „Не ме
безпокойте“. Тялото на германския турист било открито два дни по-късно от позната на жертвата, която също пристигнала в хотел „Магнолия“ за лятната си ваканция.

Веднага след зверското престъпление Окръжната прокуратура във Варна образувала досъдебно производство за умишлено убийство по член 115 от Наказателния кодекс. Изпратени били молби за правна помощ до Прокуратурата в Аахен, които дали основание във ФРГ да започне паралелно разследване по случая, а доказателствата, събрани в България и ФРГ, да се ползват от разследващите и съдебните органи в двете държави.

Ден след убийството – на 5 септември 2015 г., Андрей напуснал Варна и отпътувал за Германия. На 19 ноември 2015 г. той бил задържан в дома на убития Волфхард, след като в автомобила, който управлявал, полицията открила следа от кръвта на жертвата. ДНК-следа и клетъчен материал, които принадлежали на Андрей, били открити от разследващите и в хотелската стая на убития.

В последствие германските съдебни власти започнали разследване срещу съпругата на убития – руската гражданка Юлия Ш., за убийство, извършено съвместно съгласно квалификацията на германското законодателство.

Българинът получи наказание доживотен затвор от Камарата на Областния съд за дела за особено тежки престъпления в германския град Аахен с участие на съдебни заседатели. Доживотната му присъда влязла в сила през тази година.

В заключенията на съдебномедицинската експертиза по делото съдебните медици са описали 52 посечни удара по тялото на убития.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Лесна рецепта за вкусен ябълкoв щpудeл през есента

Щруделът е много вкусен и сезонен десерт. Предлагаме ви лесна и вкусна рецепта. Пълнeжът ce…

преди 7 часа

Зеленски: Тръмп ще е на наша страна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в излъчено интервю за телевизия „Фокс нюз“ (Fox News), че…

преди 7 часа

Сезонът на камбите започва: Как да си ги приготвим за зимата

Камбите са едни от най-често срещаните зеленчуци по пазарите в България през есента. Те са…

преди 7 часа

Морето е пълно с чернокоп. Каква е цената на пазара

На пазара в Каварна е пълно с чернокоп. Има различни големини и на различни цени.…

преди 7 часа

Как да се борим с есенната депресия

Ако забележите драстични промени в настроението си през определени периоди от годината, може да имате…

преди 8 часа

Земетресение удари Централна Калифорния

Стана ясно, че земетресение с магнитуд 4,2 разлюля част от Централна Калифорния, съобщи Геофизичният институт…

преди 8 часа