in

КЗК одобри сделката за продажба на ТЕЦ-Варна

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката за продажбата на ТЕЦ „Варна“ от чешката енергийна компания CEZ Group на българската фирма „Сигда“.

Решението на КЗК гласи, че придобиването цели модернизиране на затворената ТЕЦ „Варна“ и пускане в експлоатация на блокове №4, 5 и 6. Очаква се тези блокове да преминат на газ, като вече е започнато създаване на газова инсталация, пише Economic.

Проверка в Търговския регистър през октомври е показала, че изпълнителен директор на „Сигда” ООД е Данаил Папазов, транспортен министър по времето на кабинета „Орешарски” (2013-2014). Собственици на 100% от капитала на компанията са сина му Станислав Папазов и дъщеря му Ивелина Папазова.

ТЕЦ „Варна”, който е с инсталирана мощност от 1260 MW, е спрян от 1 януари 2015 г. CEZ Group продаде ТЕЦ „Варна”, отделно от останалите си активи в България. Чешки медии по-рано писаха, че купувачът е предложил около 50 млн. евро за неработещия ТЕЦ.

Източник, близък до сделката, тогава коментира, че самата електроцентрала, която сега има стойността на скрап, не е привлекателна. Привлекателна обаче е земята, на която е разположена и която притежава дружеството.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-lechef

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов