in

Военните моряци отбелязаха 73 години от създаването на Военноморска база Бургас

На 15 декември 2017 г. бургаските военни моряци тържествено отбелязаха 73 години от създаването на Военноморска база Бургас.

На строевия плац в Пункт за базиране Бургас се проведе тържествен военен ритуал по повод празника. Началникът на щаба на флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Велко Велков поздрави личния състав и им пожела да бъдат все така моряци по дух и призвание и да продължават да носят в сърцата си най-съкровените ценности: чест, достойнство, моряшки дълг, професионализъм на море, взаимопомощ и всеотдайност. Той награди отличилите се военнослужещи и цивилни служители.

На днешния ден базов миночистач „Прибой” с командир капитан ІІІ ранг Христо Гинев чества 34-та годишнина, а ракетен катер „Мълния” с командир капитан ІІІ ранг Георги Костадинов 28–та годишнина от вдигането на военноморския флаг на корабите.

Празникът продължи с благотворителен коледен базар за набиране на средства за фондация „Деца на българската армия”. Базарът се организира от флотилия бойни и спомагателни кораби, съвместно с отдел „Югоизточен” при Изпълнителна агенция „Военни клубове и военнопочивно дело”, военните формирования от Бургаски гарнизон и военно окръжие – Бургас.

Началото на Военноморска база – Бургас се полага със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. от командира на Морските войски. Базата става достоен приемник на българския Беломорски флот. Първи командир на базата е капитан-лейтенант Игнат Гишин, бивш командир на Морската дружина в Дедеагач. Младият морски офицер е оставил личния си пример като послание – и то е: „Макар и с трудности, пътят на българските военни моряци продължава напред в бъдещето. Дерзайте за България!” Вярата му в бъдещето и просперитета на военноморската база е останала като наследство, както за бургаската общественост, така и за цяла България!

През 2017 година основните усилия на личния състав, ефективно използвайки наличните ресурси, бяха насочени към поддържането на способности за гарантиране на морския суверенитет на Република България и защита на нейните интереси в морските пространства, изпълнение на задачи по търсене и спасяване на море, оказване на помощ на населението при бедствия, участие в ембаргови, хуманитарни, евакуационни, спасителни и други операции в подкрепа на международния мир и сигурност.

Със заслужено удовлетворение посрещат празника екипажите на корабите, които представиха достойно Военноморските ни сили във всички планирани и проведени мероприятия.

Цялостната дейност на корабите би била немислима без осигуряването от бреговите формирования. Във всички тези звена работят всеотдайно, с професионална компетентност и чувство за отговорност много добри специалисти – военнослужещи и цивилни служители.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-lechef

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов