in

По-тежък ли е грипът при мъжете отколкото при жените

Всяка жена би потвърдила отегчението си от мъжките оплаквания, когато става дума за грип и настинка.

В социалните мрежи дори се срещат вицове като „Само една раждала жена може да разбере какво изпитва мъж с 37 градуса температура“.

Според някои учени обаче, представителите на силния пол наистина са по-уязвими срещу неприятните симптоми, пише БГНЕС.

Така например новa статия в сп. BMJ посочва, че мъжете могат да изпитват по-лоши симптоми от жените и изследва възможните обяснения за това.

„На първо място смятам, че мъжете имат по-слаб имунен отговор, когато става въпрос за общи вирусни респираторни инфекции и грип“, казва д-р Кайл Сю, асистент по семейна медицина в Нюфаундленд.

„Това се доказва с факта, че те имат по-лоши симптоми, продължаващи по-дълго, като има по-голяма възможност да бъдат хоспитализирани и е по-вероятно да починат от съответните усложнения“. На базата на лабораторни опити с мишки, авторът твърди, че тестостеронът може да потисне имунния отговор към грипа, докато някои женски полови хормони могат да го повишат. Нещо повече, женският организъм преди менопаузата показва още по-висок имунен отговор. Проучването също така отбелязва, че в САЩ мъжете имат по-висок процент смъртни случаи, свързани с грип, в сравнение с жените. Според лекаря, на мъжете им трябва и два пъти повече време, за да се възстановят от такива заболявания.

„Тъй като по-малко от половината от населението на света е мъжко, вярването, че мъжките симптоми са „преувеличени“ без строги научни доказателства, може да има сериозни последици, включително недостатъчно предоставяне на грижи“, пише Сю.

Той признава, че проучванията не са взели предвид други различия между мъжете и жените, като например вредни навици и склонността да се потърси лекар при влошане на здравето. „Трябва да има повече изследвания, по-качествени, които да контролират други фактори между двата пола, преди категорично да кажем, че тази разлика в имунитета съществува“, каза той пред „Гардиън“.

„Дали жените са по-гъвкави в това отношение или нямат толкова тежки симптоми? Не можем да сме сигурни, но мисля, че можем да поразсъждаваме над това“. Не всеки приема аргументите на д-р Сю, включително Питър Барлоу, доцент по имунология в Единбургския университет.

Той казва: „Има значителен брой фактори, които могат да допринесат за сериозността на грипната инфекция. Както споменава авторът на статията, понастоящем е невъзможно да се каже дали има специфични за пола различия в податливостта към грипния вирус или в прогресирането на инфекцията“.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-lechef

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов