in

В Генерал Тошево гласуват на референдум за добива на газ

Първите гласоподаватели дадоха своя вот на местния референдум в община Генерал Тошево по повод инвестиционно намерение за добив на природен газ.

Всички 47 секции в 42 населени места са отворени, съобщи председателят на общинската избирателна комисия Красимира Митева. Право да пуснат бюлетина днес имат 12 641 души, съобщава „Бнр“.

Въпросът на референдума, по който гражданите трябва да заявят своята позиция, гласи: „Против ли сте община Генерал Тошево чрез общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив,преработка на следните подземни богатства нефт природен газ, твърди горива, минни отпадъци?“.

Общинският съвет в Генерал Тошево взе решение за допитването след протести при обществените обсъждания на доклада за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение на „Русгеоком БГ“ ЕАД за експлоатация на находище „Спасово“ на територията на общината.

Допитването днес ще продължи до 20 часа.

Две секции за гласуване на избиратели с увреждане на опорно-двигателния апарат или затруднено зрение има в деня на референдума в Генерал Тошево. Едната секция ще е в Клуба на пенсионера на ул. „Опълченска1, а другата – в ОУ „Христо Смирненски“, гласи заповед на кмета на общината Валентин Димитров. С тази заповед кметовете и кметските наместници в селата се задължават да оказват съдействие на граждани с физически увреждания и затруднения да се придвижат до изборните помещения.

Секцията в с. Кардам също е определена за гласуване на избиратели с увреждания на опорно-двигателния апарат или на зрението.

Телефон 20-20 в общинската администрация е определен за дежурен в днешния ден, на който могат да се подават заявки за оказване на помощ на избирателите от град Генерал Тошево. Определени са и два автомобила, които ще превозват до секциите нуждаещите се от помощ.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-lechef

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов