in

Почитаме Св. Пророк Даниил

Днес отбелязваме Св. Пророк Даниил. 

Св. Даниил е четвъртият от “големите” пророци (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил); произхождал от царски род и още като юноша бил отведен във Вавилон заедно с другите пленени иудеи. Надарен с прекрасни душевни и телесни качества, той изучил халдейския език и мъдрост и заедно с тримата си другари – Анания, Азария и Мисаил бил взет на служба при царския двор.

Даниил изтълкувал на Навуходоносор неговите забележителни сънища; неведнъж се удостоил от Бога с видения, в които му били открити най-важни и забележителни свещени събития. При възкачването на Дария на престола той бил назначен за един от тримата управители на империята и по чудесен начин бил спасен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен за своята привързаност към вярата на отците. Историята на неговия живот и на делата му е описана от самия него в свещената книга с неговото име.

Св. Даниил живял до дълбока старост. Той получил много откровения, записани в т.нар. „Книга на Даниил“. Тя е съществена част Стария Завет. В нея той разказва за живота си в двора, премеждията и размислите му за Бог. Също там той пророкувал много събития, които още са обект на проучвания и тълкувания. Освен в юдаизма и християнството, пророчествата на Даниил, описани в неговата книга, са дълбоко ценени и в исляма, където малко християни получават признание. Благодарение на мюсюлманите копия на неговата книга се запазили през годините.

Пророчествата на Даниил занимават ума на известни хора през вековете. От древността до днес те са вдъхновение и извор на мъдрост. Той е символ на себеотрицание, скромност и духовно величие, единствено благодарение на силната му вяра. Символ е и на твърдостта, с която опазил поста, без да се поддаде на изкушенията.

Една от легендите разказва, че цар Навуходоносор заповядал четиримата младежи да ядат от царската храна, за да силни като другите от двора му. Те отказали и помолили да ги остави на 10 дневен пост само на плодове. Като свършил този пост, те се явили на царя с красиви лица и силни тела, повече от всякога

У нас Св. Даниил има своето място в народната традиция.

На този ден жените месят малки питки за здраве на децата. Вярват, че този ритуал ще запази децата от врялата вода и огъня, подобно на историята на хвърления в пещта пророк, който бил опазен от Бог невредим. Според народния календар в деня на пророк Свети Даниил празнуват всички жени, които скоро са раждали или ще раждат, както и тези, които имат малки деца.

Имен ден празнуват: Данаил, Даниел, Даниела. Анани, Данaилa, Дани, Дана, Данко.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-lechef

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов