in

Студенти разкриха 60-годишна космическа мистерия

Снимка: NASA/Van Allen Probes/Goddard Space Flight Center

Снимка: NASA/Van Allen Probes/Goddard Space Flight Center

Студенти разгадаха една 60-годишна мистерия, свързана с радиационните пояси на Земята.

Резултатите били получени благодарение на малък орбитален спътник, пише факти.бг.

Екипът провел изследване, което имало за цел да разгледа източника на енергийни електрони във вътрешния радиационен пояс на Земята.

Коланите на Ван Ален са два големи пояса на радиация, които обграждат Земята. От откриването им през 1958 г. никой не е бил сигурен откъде идват високоенергийните електрони, от които са съставени.

В това ново изследване, учените предполагат, че те вероятно са възникнали при избухването на супернови. Те предполагат, че космическите лъчи от тези експлозивни събития са навлезли в атмосферата на Земята и се сблъскват с неутронни атоми, съобщава сайтът EurekAlert!.

Най-накрая решихме една мистерия, датираща от шест десетилетия“, казва проф. Синлин Ли, главният автор на изследването.

Тези частици обаче, представляват заплаха за спътници, космически кораби и превозваните с тях астронавти. По-доброто разбиране на това, откъде идват, може да ни помогне да прогнозираме пристигането им в близост до Земята.

Радиационният пояс Ван Алън е открит през 1958 г. Това е тороид, който обгръща Земята и е съставен от две части — вътрешен и външен радиационен пояс. В пояса Ван Алън се натрупват и се задържат частици с електрически заряд, които са проникнали в магнитосферата на планетата. Смяташе, че наблюдаваните в пояса Ван Алън високоенергийни протони се появяват в резултат на разпада на неутрони. Това обаче не бе доказано.

Изследвания показали, че космически лъчи, съставени предимно от протони и атомни ядра, проникват в земната атмосфера и се сблъскват с атоми. В резултат се образуват частици с електрически заряд, включително електрони, които се улавят от магнитните полета на планетата.

Космическите лъчи представляват високоенергийни частици, които се движат с голяма скорост в космическото пространство. Техни източници са свръхновите и неутронните звезди. Ако човек е изложен на продължителното въздействие на космически лъчи, може да се увреди здравето му.

Наблюдението на частиците и откриването на техния произход е станало възможно благодарение на CubeSat – малки сателити, приблизително с размерите на хляб. Този конкретен сателит е бил пуснат през септември 2012 г. от ракета „Атлас V“.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-lechef

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов