in

Почитаме паметта на светеца, създал първата християнска общност в Йерусалим

СНИМКА: сайт на БПЦ

Снимка: www.bg-patriarshia.bg

На третия ден от Рождество Христово честваме паметта на Свети Стефан. Почитта към този светец е голяма. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е първият мъченик за християнската вяра.

Св. Стефан е създал първата християнска общност в Йерусалим. Стефан бил пръв измежду богоизбраните дякони , той е и първият християнски мъченик. Юдейските началници веднага настроили народа срещу архидякона, тъй като били притеснени от нарастващия брой християни. Юдеите го оклеветили, че хули Бога и Мойсеевия закон и старейшините го осъдили на смърт. Извели го извън Йерусалим – в Йосафатовата долина и разярена тълпа го замервала с камъни.

Мъченикът, с последни сили, коленичил и преди да издъхне, се обърнал към небето с думите: „Господи, не им зачитай този грях!“. Тялото му било оставено на зверовете и птиците и само Дева Мария се молела за него.

Мощите на Св. Стефан били погребани от законоучителя Гамалиил в неговото имение и открити в 415 г. Свещеник от Сионския храм получил видение свише за мястото, на което се намират, и били пренесени в храма.

Стефан на старогръцки означава „венец“ – това е и една от причините денят да се приема като венец на отминаващата година и за ден на равносметка. За този ден хората разказват, че „затваря кръга“ на старата година. Семейството се събира около обща трапеза с месни ястия.

Имен ден празнуват много имена: Венчо, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Стефан, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефи, Стефка, Стефко, Стефчо, Стоил, Стоила, Стоилка, Стоимен, Стоичко, Стойка, Стойчо, Стою, Стоян, Стояна, Стоянка, Таня, Теки, Теньо, Фани, Цако, Цанка, Цанко, Цано, Цанчо, Цоко, Цона, Цонко, Цоню, Шон, Шона.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-lechef

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов