in

Уникална църква в Добруджа възкръсва от руините

Снимка Нова Варна

Един от най-старите християнски храмове в Добруджа – църквата „Св. Троица“ в село Карапелит, буквално възкръсва от руините на времето.

Доброволци почистиха храма, както и мястото около него.
Снимка Нова Варна

Преди няколко месеца доброволци почистиха храма, както и мястото около него. 

Благодарение на инициативността на родолюбиви наши сънародници през последните месеци от забравено, потънало в трънаци и боклуци място, цъквата и старото гробище до нея придобиват все повече нужния външен вид – на паметник на културата, за какъвто е обявена заради нейната значимост за България.

През пролетта на 2017 г. група ентусиасти се захващат с почистване на района и облагородяване на мястото около църквата и вътре в нея. Създава се инициативен комитет, което дава възможност за набиране на средства за бъдещата реставрация.

Снимка Нова Варна

Така само за няколко месеца ситуацията се променя видимо. Към момента вече са събрани достатъчно средства за реставрацията на храма. Той е напълно почистен, като след реновирането се очаква да бъдат възобновени и църковните служби в него от православен свещеник.

Снимка Нова Варна

Калина Димитрова се надява, че ще се намерят достатъчно будни граждани, които ще подпомогнат инициативата за пълното реставриране на църквата „Св. Троица“.

Проблем обаче остава липсата на средства за изграждане на удобен път до църквата, до която сега се стига буквално през полето, защото се намира извън селото.

Снимка Нова Варна

На този етап, за да се стигне до храма, трябва да се премине през наводнени места, тъй като в непосредствена близост има естествен водоем. 

Църквата в с. Карапелит е построена през 1858 г. Но да се построи храм в средата на 19 в. не е толкова лесно. След като не получава разрешение от местните власти българското население от селото не пожалва сили и средства да изпрати свои представители чак до Високата порта в Цариград. Точно в този момент турското правителство е в обтегнати отношения с Цариградската гръцка патриаршия. След гръцкото въстание /1821-1827 г./ и най-вече след Одринския мирен договор от 1829 г., според който Гърция фактически получава своята независимост, Високата порта води политика, с която се стреми да скара подчинените й народи. Ето защо султана взема страната на българите в църковния спор, смятайки, че така ще нанесе удар на гърците. Най-вече поради тази причина Високата порта разрешава строежа на църквата в с. Карапелит, при условие, разбира се, да не е на по-високо място от съществуващата тогава джамия.

Но трудностите не завършват до тук. По време на строежа на храма се завързват престрелки, в които са дадени свидни жертви, чийто тленни останки са погребани в двора на църквата. Техните гробове са запазени и до днес.

Снимка Нова Варна

Според разказ на местния жител Иван Петров, изследвал преди години историята на храма, той е осветен през 1853 година. В първоначалния си вид църквата е представлявала постройка от двуметров каменен зид и надстройка от дървена конструкция. През 1887 г., при отстъплението си турците изгарят храма. Той е възстановен в сегашния си вид след Освобождението. При освещаването на възстановения храм са пристигнали дарения от  Киево-Печорската лавра – утвар и църковни книги. Между тях са били „Именник“ и „Миней“. Дядо Никола е изографисал предверията и е нарисувал картини за Иван Петров и учителя Валентин Байчев, които са разговаряли с него и са записали историята на храма.

Снимка Нова Варна

„Храмът е уникален, защото е сред малкото, строени по време на турско робство, които не са вкопани, а са над земята. Това е свещено за християните място – църква, построена от свободни хора, по време на робство”, разказа Калина Димитрова, която заедно със своя съпруг и техен приятел от Холандия, подеха инициативата.

Сега те се надяват, че както са се намерили хора да дарят средства за предстоящата реставрация, по същия начин ще се намерят родолюбци, които ще подкрепят инициатива за играждане на удобен път до храма.

Снимка Нова Варна

Добре би било да се провокира и по-сериозен интерес сред историците към църквата в Карапелит, защото освен че е сред най-високите храмове, строени по време на Османското владичество, „Св. Троица“ явно пази много интересна история, свързала съдбите на хора, погребани под паметници с различни християнски кръстове – православни, католически и дори такива, които силно напомнят богомилските.

Снимка Нова Варна

Самото село Карапелит е място, което вече събира наши сънародници, посветили се на българщината. Местното читалище „Йосиф Йосифов“ работи на пълни обороти, а групата за автентичен фолклор се представя блестящо на много фестивали в страната, като печели грамота след грамота.

Снимка Фейсбук

 

Ето и банковата сметка, на която могат да бъдат изпращани средства за пълното реставриране на църквата „Света Троица“ в Карапелит:
BG 03 IABG7495 5000 1195 01 –АСЕТ БАНК

За нея отговаря ставрофорен свещеноиконом Добри Иванов от Калипетрово. Той е протосингел на Доростолската митрополия и е упълномощен от митрополит Амвросий да оглави Инициативния комитет за възстановяване на древния храм.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-lechef

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/